Петиция: Спасете оперните певци на България

Изпълнители от цял свят призовават Боил Банов да затвори оперните сцени

Поглед към залата и сцената по време на спектакъла „Електра“ в Софийската опера, чиято премиера бе на 26 и 29 ноември. Снимка: Софийска опера и балет - Петиция: Спасете оперните певци на България

Поглед към залата и сцената по време на спектакъла „Електра“ в Софийската опера, чиято премиера бе на 26 и 29 ноември. Снимка: Софийска опера и балет

Петиция за спасяване на оперните певци в България набира подписи. Инициирана от тенора
Петър Костов, подписката призовава да бъдат затворени оперните театри у нас, както направиха в почти цяла Европа. Поводът е смъртта на големия оперен певец Камен Чанев от коронавирус преди няколко дни.

В петицията се казва:

„В България, за разлика от почти цяла Европа, оперните театри останаха активни и отворени. Освен това спектаклите се провеждаха цялостно – с пълни хор, оркестър и солисти, които няма как да използват лични предпазни средства по време на представленията, а да кажем честно и на по мащабните репетиции. Всичко това доведе до множество случаи на инфекция от коронавирус, най-вече сред певческия състав и при духовите инструменти в оркестъра. Тъй като е известно, че с пеенето и свиренето на духов инструмент се поема значително количество въздух, евентуалната концентрация на вируса, който биха поели този тип изпълнители, е в пъти над останалите артисти. Има множество изследвания, едно от които на британското Министерство на здравеопазването, които еднозначно посочват, че при интензивно пеене се отделят 20 пъти повече аерозолни капчици, отколкото при нормално говорене. Освен това вирусът, отделен при пеене, остава в пъти по-дълго вирулентен в обща среда на репетиции и спектакли”.

В текста на подписката се подчертава, че има вече четирима оперни певци, станали жертва на пандемията, но статистика за истинското състояние на нещата няма. Важен момент от исканията в петицията, освен затварянето на оперните театри, е и настояването певците на България да „бъдат включени в списъка за приоритетно ваксиниране, както лекари, учители и полицаи, но до тогава нека останат на сигурно вкъщи”.

Вижте още: БОИЛ БАНОВ: ОПЕРИТЕ И ФИЛХАРМОНИИТЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ

Много оперни певци не само от български театри реагираха веднага, много са и участниците в тази подписка, които са предпочели да скрият имената си. А някои ни помолиха да не ги цитираме.

Андреана Николова от Русенската опера е сред артистите, които открито подкрепят петицията и обосновава подписа си с думите:

„Подписвам, защото смятам, че опазването на здравето и живота на оперните артисти е от изключително значение за възможността въобще да бъде подновена и продължена дейността. Не трябва да има трайни белодробни увреждания при тежко боледуване или, не дай си Боже, още колеги, загубили битката. Не желая повече такива черни дни!”.

Сцена от премиерния спектакъл „Електра“ в Софийската опера. Снимка: Софийска опера и балет

Австралийският тенор Марк Фаулър, солист на Пловдивската опера, споделя своя опит заедно с подписа си:

„Разболях се от Ковид с цялото си семейство. Не виждам как ще пея скоро. Невъзможно е да продължим по този начин. Не можете да осигурите работното ни място по време на репетициите и спектаклите. Страхувам се за здравето на всички мои колеги и техните близки. Бъдете разумни и се грижете за нас, артистите и работниците от операта. За нас, артистите, които учим цял живот и правим постоянни саможертви за изкуството. Това да донесем радост и красота на малко хора, за малко време, в пика на пандемия, не е достатъчно основание да рискуваме живота си. Ние можем да вдигнем най-високо духа на хората, но не и сега!”.

И още коментари в подписката:

„Животът и талантът са по-висша ценност от това музиката да свири на потъващия Титаник. Светла памет на Камен Чанев и другите, оказали се жертви на безумно администриране на изкуството“.

„Подписвам, защото съм убедена, че репетициите и спектаклите са инкубатори на вируса. В цяла Италия оперните театри са затворени. С имитацията на дейност не се доказва музикалната култура“.

„Защото искам да живея!“.

Гулиелмо Папа, артистичен директор на болонския театър „La Società della Civetta“, коментира в страницата на „Площад Славейков“ във Фейсбук уточненията на културния министър Боил Банов, че в оперните театри няма опасност за зрителите, с думите:

„Оперните театри в цял свят са затворени. В Торонто, Барселона и, разбира се, в моята Италия. „Ла Скала” в Милано е затворена. Операта има особена форма на изпълнение: това не е камерно изкуство с малко актьори на сцената, а представление с много артисти: оркестър, певци, балет, хор, техници и сценични работници. Затова и в Италия, и навсякъде, първо се затварят оперните театри.

В България мерките за безопасност засягат публиката, но за състава на операта трябва да се мисли също! „Ла Скала” в Милано е затворена заради безопасността на публиката, разбира се, но повече заради безопасността на състава. Как е възможно това да не се разбира в България и да се говори само за аудитория? Може би политиците не знаят какво е опера и какви са нейните специфики?”.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах