Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Петиция: Учениците да не се връщат в училище през тази учебна година

Родители смятат, че това ще застраши децата, техните семейства и учителите

Социалната дистанция трябва да се запази, особено при децата, които трудно ще спазват ограниченията в училище, твърдят родители. Снимка: Площад Славейков - Петиция: Учениците да не се връщат в училище през тази учебна година

Социалната дистанция трябва да се запази, особено при децата, които трудно ще спазват ограниченията в училище, твърдят родители. Снимка: Площад Славейков

Родители призовават учебната година да завърши с дистанционно обучение в петиция, адресирана до премиера, министрите на образованието и здравеопазването, и генерал Мутафчийски. Според разтревожените родители на деца в училищна възраст, решението да се отворят училищата отново преди да е свършила епидемията, би застрашило децата. Подобна мярка ще изложи на опасност и учителите, родителите и възрастните роднини, се казва в текста на петицията.

Предложението на организаторите на подписката е тази година да бъде завършена при дистанционно обучение, а учениците от VII-ми и XII-ти клас да се явят в училище само в деня на провеждане на НВО и ДЗИ при осигурени всички условия за спазване на противоепидемичните мерки. Подписалите изказват увереност, че отговорните институции няма да допуснат компрометиране на всички взети досега мерки за ограничаване на епидемията от COVID-19.

Пълният текст на петицията:

До
Г-н Бойко Борисов – министър-председател на Република България
Г-н Красимир Вълчев – министър на обазованието и науката
Г-н Кирил Ананиев – министър на здравеопазването
Генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА и председател на НОЩ

Уважаеми господа,

Като родители на деца в училищна възраст сме силно разтревожени от обсъжданата възможност децата ни да бъдат върнати в класните стаи. В ситуацията на епидемия от COVID-19 считаме, че подобно решение би застрашило сериозно децата ни. А и не само тях, а още няколко групи в обществото – родители, учители и възрастни родители, с които сме в едно домакинство.

Носенето на маска, физическа дистанция и недокосването на повърхности са немислими изисквания за деца в училищна възраст. Те не са в състояние да се съобразяват и да изпълняват предписанията.
Считаме, че е неосъществимо и несъбирането им накуп, като по този начин е невъзможно да се изпълнят и препоръките на СЗО за физическа дистанция.

Носенето на маска в продължение на часове е неефективна и неизпълнима задача – още повече по това време на годината. Всеки от нас би бил затруднен от продължителното стоене с маска, а когато става въпрос за деца е практически невъзможно.

Престой в разстояние на няколко часа на 24-26 деца (или дори и на половината от тях) в затворено помещение обезмисля само по себе си физическата дистанция, защото е неизпълнима в тези условия.
Допълнително времето за междучасия и ползването на общи санитарни възли практически обрича децата на заразяване.

Предвид гореизброените факти Ви призоваваме към следните решения:

1. Учебната година да завърши с дистанционно обучение;

2. Учениците от VII и XII клас да се явят в училище само в деня на провеждане на НВО при осигурени всички условия за спазване на противоепидемичните мерки.

Вярваме, че ще поставите на първо място здравето и живота на всички ни и така ще се избегне още по-високата заболеваемост в страната.

Вярваме, че няма да допуснете компрометиране на всички усилия до тук, положени от правителството, от нас, от учениците и от учителите за овладяване на пандемията и защита на населението.

С уважение: граждани на Република България

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90