Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Петиция срещу картина с момиче със „сексуално“ излъчване

В музея „Метрополитън“ отказват да махнат платното

Според подписката,  картината „Thérèse Dreaming“ („Сънят на Терез“) на френския художник Балтюс, „сексуализира“ изобразеното момиче. - Петиция срещу картина с момиче със „сексуално“ излъчване

Според подписката, картината „Thérèse Dreaming“ („Сънят на Терез“) на френския художник Балтюс, „сексуализира“ изобразеното момиче.

На някои места по света недоволни граждани нахлуват и направо закриват изложби и спектакли, които според тях са вредни за обществото. А на други (засега) само пишат петиции, но идеята е същата: „Ако се съберем повече, значи сме прави“.

Така миналата седмица една нюйоркчанка стартира петиция с искане музеят на изкуството „Метрополитън“ да отстрани картина от 1938 г., на която е изобразено момиче, част от чието бельо се вижда – но музеят отказа, пише „Ню Йорк Поуст“.

Според авторите на подписката, публикувана в сайта Care 2, картината „Thérèse Dreaming“ („Сънят на Терез“) на френския художник Балтюс, „сексуализира“ момичето, като го показва в отпусната поза и повдигнато коляно.

„Балтюс – художникът, нарисувал картината – има изявена склонност към момичета в пубертета и тук безспорно е романтизирал сексуалността на едно дете“, пише Миа Мерил, 30-годишна дама предприемач в Ню Йорк, която е започнала петицията.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„В настоящата обстановка [на нетърпимост към] сексуалния тормоз… един от най-големите и уважавани артмузеи в САЩ придава романтичен вид на воайорство и обектифицира децата“, се твърди в петицията, озаглавена „Метрополитен музей на изкуството: Премахнете предизвикателната картина на Балтюс на непълнолетно момиче „Thérèse Dreaming“.

„Просто искаме музеят да бъде по-внимателен с изкуството по стените му и да разбере какво внушава тази картина. В крайна сметка това е малка молба, като се има предвид… колко открито сексуална е картината и как настоящите новинарски заглавия подчертават огромния проблем за здраво общество и безопасност на жените“.

Балтюс, „Сънят на Терез“, музей „Метрополитън“

Представител на музея обаче заяви, че картината няма да бъде свалена, защото изкуството е предназначено да отразява различни периоди от време – не само текущия.

„Нашата мисия е да събираме, изучаваме, съхраняваме и представяме значителни произведения на изкуството през всички времена и култури, за да свържем хората с творчеството, знанията и идеите – обясни говорителят на институцията Кенет Уейн. – Визуалните изкуства са един от най-ценните начини, с които разполагаме, за да осмисляме както миналото, така и настоящето.“

През 2013 г. „Мет“ показа в изложба картини на Балтюс, озаглавена „Балтюс: Котки и момичета – картини и провокации“. Когато еротичният реалист почина през 2001 г., вокалистът на U2 Боно пя на погребението му. Президентът на Франция и супермоделът Ел Макферсън също присъстваха на погребението.

Петицията, започнала в петък, бе събрала до сряда към 9500 подписа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах