Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Петиция временно намаленият ДДС върху книгите да бъде постоянна мярка

Организирана от АБК, за да стане четенето истинска държавна политика

Снимка: Площад Славейков - Петиция временно намаленият ДДС върху книгите да бъде постоянна мярка

Снимка: Площад Славейков

Петиция за запазване на по-ниския ДДС върху книгите стартира Асоциация „Българска книга”. На 1 юли 2020 г. като част от мерките за намаляване на последствията от Ковид-карантината бе въведена ставка от 9% ДДС върху книгите, която е с временен характер и трябва да действа до края на 2021 г. Петицията може да бъде подписана тук.

„Настояваме за намаляване на ДДС върху книгите, като предлагаме ставката да е не по-висока от 9% – се казва в петицията. – Асоциация „Българска книга“, която е единствената национална организация в областта на книгоиздаването и книгоразпространението, обединяваща над 130 издателства и книготърговци, отговорни за над 90% от книжната продукция в България, настоява от над 10 години ставката на ДДС върху книгите да бъде намалена, съобразно съществуващите европейски практики.” 

Според Асоциация „Българска книга” намалената ставка трябва да стане постоянна мярка, както е в държавите членки на Европейския съюз. Съгласно законодателството (Директива 2006/112/ЕО и др.) и съдебната практика на ЕС намалени ставки на ДДС може да се прилагат по отношение на хранителни продукти, лекарства, книги и печатни продукти, както и на един бранш, който е от изключителна важност за местната икономика. Авторите на петицията твърдят освен това, че „книжният сектор включва в себе си много творци на свободна практика, които също ще бъдат подпомогнати, когато секторът се възстанови от кризата.”

В петицията се казва още:

„Книжният сектор беше изключително тежко засегнат в следствие на пандемията, като по време на извънредното положение спадът се оценява на между 50 и 70%. Голяма част от книжарниците бяха затворени, а тези, които бяха отворени, нямаха клиенти. Продължаваме да получаваме сигнали от книгоиздателите, че нямат възможност да издават нови заглавия поради липса на средства. Това показва нуждата от спешни мерки за подпомагане на книжния сектор, като  намаляването на ДДС върху книгите ще е от решаващо значение за възстановяването му.  

Намаляването на ДДС ставката ще направи книгите по-достъпни за по-голяма част от населението, която е силно засегната икономически от кризата. Това е причината ние да настояваме за вземането на мерки, описани подробно и в писмото на Европейската федерация на книгоиздателите, изпратено до министрите на културата на ЕС и до еврокомисар Мария Габриел.  

Намаляването на ставката на ДДС върху книгите ще има дългосрочен ефект върху цялата икономика – четящите нации имат по-успешни икономики.   Особено в моменти на криза да храним духа е не по-малко важно от достъпа до физическа храна. Всяко отстъпление от позицията намаляването на ДДС върху книгите да се превърне в действащ занон е равносилно на отказ от развитието ни като цивилизована европейска държава.”

Асоциация „Българска книга” дава и конкретни отговори на въпроса защо е важна намалената ставка на ДДС върху книгите:

  • За да стимулираме издаването на повече и по-разнообразни заглавия;
  • За да си купуваме по-качествени книги;
  • За да имаме по-голям избор на заглавия;
  • За да получим достъп до специализирана литература и нишови издания;
  • За да осигурим достойно възнаграждение на труда на автори, преводачи, редактори, коректори, страньори, консултанти, художници, дизайнери;
  • За да стане четенето истинска държавна политика;
  • За да бъдем по-четяща и по-образована нация.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90