Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Петко Бочаров почина на 97

Г-н Да-ама-не е работил 30 години в БТА. Огласен бе като агент на ДС и публично поиска прошка

Петко Бочаров (1919-2016) - Петко Бочаров почина на 97

Петко Бочаров (1919-2016)

Почина Петко Бочаров, най-дълголетният сред журналистите. Преди дни, на 19 февруари, Бочаров навърши 97 години.

Новината за смъртта му е съобщена от семейството му пред БТА, където журналистът е работил 30 години – от 1952-а до 1983-а, когато се пенсионира.

Роден е на 19 февруари 1919 г. в София. Завършва Американския колеж и право в Софийския университет. В Българската телеграфна агенция първоначално работи като преводач от английски език, след години стига до длъжността заместник-главен редактор.

Между 1981-а и 1993 г. става популярен с коментарите си във „Всяка неделя“, негова рубрика върви още в предаването на БНТ „Тв око“, където произнася репликата „Да, ама не“. Работи още в радио „Свободна Европа“ и в „Дойче веле“. Пише и за вестник „Новинар“.

Петко Бочаров бе огласен като агент на Второ управление на Държавна сигурност. Сътрудничил е между 1946-а и 1982-а. Бочаров призна този факт и поиска публично извинение.

Журналистът описа живота си в автобиографичните книги „Картини от три Българии“ и „Лица и съдби от три Българии“.

През месец юли 2015-а Бочаров бе хоспитализиран за кратко в болница след прилошаване, пише „24 часа“. Няколко години по-рано журналистът получи исхемичен инфаркт и му бяха поставени три стента.

Погребението ще бъде в неделя, опелото е от 13 ч. същия ден в църквата „Свети Седмочисленици“ в столицата.

Мир на праха му!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах