VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Петокрилият все още витае пред НДК

Монументът „1300 години България“ се завръща в произведението на двама австрийци в изложба на столичната галерия „Структура“

Сабине Битер и Хелмут Вебер, „Справяне с историята“, 2018, фотоколаж върху тапет, вариращи размери - Петокрилият все още витае пред НДК

Сабине Битер и Хелмут Вебер, „Справяне с историята“, 2018, фотоколаж върху тапет, вариращи размери

Паметникът на Валентин Старчев „1300 години България“ не съществува от около една година, но споменът за него явно дълго ще остане. Това е и темата на една от творбите в предстоящата изложба „Структури на мисълта: художествени репрезентации от Австрия“ в столичната галерия „Структура“.

Сабине Битер и Хелмут Вебер представят своята версия за присъствието на това произведение днес, когато вече го няма. Творбата на двамата австрийци е наречена „Справяне с историята“, понеже монументът, наричан през годините с редица неласкави имена, бе символ на тоталитарния строй, травмите от който така и не бяха излекувани. „1300 години България“ бе част от пейзажа пред НДК в продължение на 36 години, но физическото унищожение на паметника не можа да заличи силуета му от съзнанието на софиянци – така, както и социализмът продължава да е част от мисленето и ежедневието на българите.

Куратор на изложбата е Валтер Зайдл, избрал произведения на едни от изявените австрийски художници – Сабине Битер, Хелмут Вебер, Кристоф Вебер, Франц Вест, Соня Гангл, Хеймо Зоберниг, Мария Ханенкамп. Някои от тях ще присъстват на откриването на 25 октомври. Изложбата е част от официалната програма на Австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Изложбата „Структури на мисълта: художествени репрезентации от Австрия“ може да бъде разгледана от 25 октомври до 8 декември в столичната галерия „Структура“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg