Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Петокрилият все още витае пред НДК

Монументът „1300 години България“ се завръща в произведението на двама австрийци в изложба на столичната галерия „Структура“

Сабине Битер и Хелмут Вебер, „Справяне с историята“, 2018, фотоколаж върху тапет, вариращи размери - Петокрилият все още витае пред НДК

Сабине Битер и Хелмут Вебер, „Справяне с историята“, 2018, фотоколаж върху тапет, вариращи размери

Паметникът на Валентин Старчев „1300 години България“ не съществува от около една година, но споменът за него явно дълго ще остане. Това е и темата на една от творбите в предстоящата изложба „Структури на мисълта: художествени репрезентации от Австрия“ в столичната галерия „Структура“.

Сабине Битер и Хелмут Вебер представят своята версия за присъствието на това произведение днес, когато вече го няма. Творбата на двамата австрийци е наречена „Справяне с историята“, понеже монументът, наричан през годините с редица неласкави имена, бе символ на тоталитарния строй, травмите от който така и не бяха излекувани. „1300 години България“ бе част от пейзажа пред НДК в продължение на 36 години, но физическото унищожение на паметника не можа да заличи силуета му от съзнанието на софиянци – така, както и социализмът продължава да е част от мисленето и ежедневието на българите.

Куратор на изложбата е Валтер Зайдл, избрал произведения на едни от изявените австрийски художници – Сабине Битер, Хелмут Вебер, Кристоф Вебер, Франц Вест, Соня Гангл, Хеймо Зоберниг, Мария Ханенкамп. Някои от тях ще присъстват на откриването на 25 октомври. Изложбата е част от официалната програма на Австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Изложбата „Структури на мисълта: художествени репрезентации от Австрия“ може да бъде разгледана от 25 октомври до 8 декември в столичната галерия „Структура“.

ДС