Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Червената звезда на Централна гара – премахната

Министър от ГЕРБ свали петолъчката от герба на София

Петолъчката вече не е на герба на София. Снимка: Kmeta.bg - Червената звезда на Централна гара – премахната

Петолъчката вече не е на герба на София. Снимка: Kmeta.bg

След като от седмица новоизгрялата петолъчка в ремонтираната чакалня на Централна гара предизвиква масово възмущение, комунистическият символ вече е премахнат от мозайката със столичния герб. Това се вижда на снимки, публикувани вчера от сайта Kmeta.bg – и въпреки датата на публикацията, новината не изглежда първоаприлска шега.

Разбираме, че заради вълната от обществено неодобрение министър Московски е наредил отстраняването на червената звезда. Да припомним, че тя цъфна върху реновирана мозайка на Атанас Яранов (1940-1988). Оставена е там след оценка на Министерството на културата от 2006 година – по времето, когато министър на култура в правителството на Сергей Станишев е Стефан Данаилов. Актьорът стана звезда с ролята на майор Деянов в „На всеки километър“. В началото на всеки епизод звучене песента със следните следните редове:

Пада другарят в смъртен бой,
пада, за теб, свобода.
За да изгрее и стане той
малка червена звезда (повтаря се 3 пъти)…

Носталгията и решението мозайката да се възстанови в оригиналния си вид, са разбираеми. Но ето че сега „малката червена звезда“ отново падна. Защото в герба на София, който е създаден през 1900 г. заради участието в Световното изложение в Париж, естествено, няма петолъчка.

Гербът на София се оказа с придатъка си петолъчка и след обновяването на гарата. Снимка: Емил Георгиев

Гербът на София се оказа с придатъка си петолъчка и след обновяването на гарата. Снимка: Емил Георгиев

Била е добавена през 1974 г., за да подчертае социалистическия характер на града, но през 1991 г. е възстановен оригиналният герб. В обновената чакалня на Централна гара в мозайката на Яранов той е в центъра на композицията, на фона на стилизирани коловози.

Вижте още: ПОСРЕЩАТ С ПЕТОЛЪЧКИ И ФАНФАРИ НА ЦЕНТРАЛНА ГАРА (СНИМКИ)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg