Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Петте книги на годината според Мирослав Боршош

„Бъдете здрави и умни! Ваксинирайте се! Четете!“, гласи коледното пожелание на столичния зам.-кмет по културата

Мирослав Боршош с със своите пет топ книги на годината. Снимка: Мирослав Боршош/Фейсбук - Петте книги на годината според Мирослав Боршош

Мирослав Боршош с със своите пет топ книги на годината. Снимка: Мирослав Боршош/Фейсбук

Пет книги, подкрепени от културната програма на Столична община, представи по примера на Бил Гейтс зам.-кметът по културата Мирослав Боршош. В личния си профил във Фейсбук Боршош, който бе инициатор за създаването на Литературен клуб „Перото“ в НДК, се включва в шегата с „чипирани книги“, за да призове хората да се ваксинират и да четат и поздравява авторите и издателите, благодарение на които тези пет книги са се появили на пазара.

Подборката на Боршош започва с „Бохемска София“ на издателство „Ориндж Интернешънъл“.

„Из най-любопитните места на „Бохемска София“ в периода между Освобождението и края на Втората световна война ни повеждат познавачите Виктор Топалов, Наталия Бекярова, Никол Вълчева, Ани Пунчева, Станислав Колев. Срещат ни с ярки и колоритни личности, разказват ни малко известни случки и истории“, пише Мирослав Боршош.

В списъка следва „Разговори за фотографското изкуство“ – първа книга от поредицата „Думи на фокус“ на „ФотоФабрика“.

„Един впечатляващ диалог между големия философ проф. Цочо Бояджиев и фотографа и учител Николай Трейман. Диалог, който както сам професорът казва, ни помага „да запазим усещането за реалност в това безумно време“. Философски размисли и прозрения за фотографското изкуство в един разговор, воден по Месинджър в дните на изолация поради пандемията.”

Сетне се появява „Съвременен български театър“ – том 1 на фотографа Стефан Н. Щерев:

„Книга, която всеки, който обича и живее с българския театър от последните десет години, ще пожелае. Уникално по рода си луксозно, перфектно като качество и оформление издание – „Съвременен български театър“ – том 1 на фотографа Стефан Н. Щерев. Книга-изложба с портретите на любими актьори на 760 страници, кадри от 33 знакови театрални постановки, над 1000 фотографии. Книга, която съхранява онези уникални състояния на актьора на сцената, които обикновено са моментен дар само за зрителите в залата“.

Мирослав Боршош препоръчва и наградената със „Златен лъв“ детска книга „Един ден в музея“ на издателство „Точица“.

„Издание, направено от екип невероятни професионалисти – Тодор Петев, Зорница Христова и Сияна Захариева, което може да се нареди сред най-добрите съвременни световни образователни ресурси. Книгата е забавна, пълна с любопитни факти, страхотно илюстрирана и може да се чете преди, по време на и след разходка из залите на музеите, както от деца, така и от родители и учители.“

Подборката финишира с „епохалния труд“ по думите на Мирослав Боршош – „История на българското изобразително изкуство“ на издателство „Лист”. За нея той пише:

„Още една книга, която всяка домашна библиотека е добре да притежава. „История на българското изобразително изкуство“ – епохален труд с текстове на големия изкуствовед Кирил Кръстев (1904 – 1991), включваща изследванията му в областта на изобразителното изкуство, които обхващат периода от Древността до края на ХХ век. Томът от 528 страници включва 800 репродукции и разкази за поне 100 художници.

Месеци наред съставителят Иво Милев преглежда целия архив на Кирил Кръстев и успява да сглоби цялостната картина на българското изобразително изкуство – такава, каквато я е виждал и отразявал в записките и материалите си изкуствоведът и каквато вероятно е мечтаел да издаде, но в крайна сметка е останала ненаписана като цялостно издание“.

Коледното пожелание на зам.-кмета по културата гласи:

„Светли празници! Бъдете здрави и умни! Ваксинирайте се! Четете!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах