Певец напусна „Метрополитън опера“ възмутен от участие на колеги в гей парад

По-късно Рене Папе се разкая и обясни, че има проблеми с алкохола

Рене Папе с музикалната награда „Taurus“ във Виена, 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС  - Певец напусна „Метрополитън опера“ възмутен от участие на колеги в гей парад

Рене Папе с музикалната награда „Taurus“ във Виена, 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският певец Рене Папе, наричан „черен диамант“, напусна „Метрополитън опера“ и се закани никога повече да не се върне на престижната сцена заради участието на негови колеги в гей парада в Ню Йорк. Басът обяви във Фейсбук, че се разделя с институцията, но часове по-късно излезе с изявление, в което се разкая за думите си и сподели за проблеми с алкохола, съобщава „Опера Уайър“.

Неочаквания коментар на Папе се появи под публикация на Хора на „Метрополитън“ от 28 юни, в която се изказват благодарности за организацията за Прайда от 26 юни в Ню Йорк. На събитието са присъствали хора от всички отдели на операта, включително хористът Реми Мартен. Във видео, придружаващо поста, се вижда, че той е участвал в шествието качен на платформа, построена от техническите екипи на институцията, и облечен празнично за изпълнение на „I want to break free“.

„Уау! За мен това е причина никога да не се върна – написа Папе коментар дни след публикацията. – Скъпи „Метрополитън“, благодаря за последните 35 години. Това, което виждам, е ужасно. Хора, които не знаят кои са, използват тази фантастична институция, за да обясняват на останалите какви трябва да бъдат. И ако обяснението не се приеме, светът е лошият! Благодаря, Ню Йорк, за това чудесно време. Днес ти си само останка от онова, което си бил. Съжалявам за този прекрасен град. Ще се видим някога скоро.“

В друг коментар със снимки от събитието басът определя участниците като „грозни, нещастни и агресивни“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Коментарите по-късно са били изтрити, отбелязва „Опера Уайър“.

Междувременно Папе бе подложен на онлайн атака за думите си и само часове по-късно се извини за „грешката“ си:

„До всички мои скъпи приятели, колеги и последователи: дълбоко съжалявам за болката и обидата, която нанесох на мнозина с коментарите си във Фейсбук. За тях няма извинение и те нямат общо с това, което чувствам. Разочарованието, което изпитвам от себе си и това, което казах, е нещо, което скоро няма да си тръгне, ако изобщо мога да го забравя“.

По-натам той обяснява, че обидните определения са насочени не към ЛГБТК+ общността, а към лицемерното поведение на някои оперни къщи:

„Израснах в бивша Източна Германия. Омразата и разделението бяха оръжията, които властта използваше в този период. Израснах в тази сянка и да поставям под съмнение действията и истинската мотивация на хората идва от тъмна половина от мен, с която изобщо не се гордея.

Тази непростима грешка в преценката се случи в момент, от който се срамувам, и след толкова много години борба и спекулации трябва да бъда честен с вас и със себе си. Аз съм алкохолик и се боря с депресия, откакто се помня. Борил съм се многократно с демон, който изважда най-лошото в мен. Няма извинение за поведение, произтичащо от това. Няма трайна победа над този демон, само поредица от спечелени и загубени битки.

Ще прекарам лятото фокусиран върху здравето си, не само заради себе си, но и за да бъда по-добър към околните. Моите най-искрени извинения към ЛГБТК+ общността и на всички останали“.

Изявлението се появи само часове, след като от Берлинската държавна опера, където Папе често се изявява, излязоха с крайно осъдителен пост, в който се казва, че в тяхната институция няма място за хомофобия и дискриминация.

Понастоящем басът участва в „Турандот“ на сцената в берлинския оперен театър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах