Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Певците от „Златния Орфей” получиха накуп пари за няколко месеца

Служебното Министерство на културата осигурило средствата за неизплатените досега награди за особени заслуги - по първия списък

Хитовете от „Златният Орфей“ през 1975 г., събрани в плоча. Част от тях е „Хоро“ в изпълнение на Христо Кидиков, който ще получи пенсия-награда за 55-годишнината от основаването на конкурса. - Певците от „Златния Орфей” получиха накуп пари за няколко месеца

Хитовете от „Златният Орфей“ през 1975 г., събрани в плоча. Част от тях е „Хоро“ в изпълнение на Христо Кидиков, който ще получи пенсия-награда за 55-годишнината от основаването на конкурса.

Служебното правителство изплати обещаните награди за особени заслуги към българската държава и нацията на 63-мата творци със специален принос към „Златния Орфей“, приет през февруари от кабинета на Борисов и одобрен от Народното събрание, съобщиха от Министерството на културата. Платено е на хората в първия от двата списъка с културни дейци, предвидени за държавни награди.

Вижте още: ЗВЕЗДИТЕ НА „ЗЛАТНИЯТ ОРФЕЙ“ СЪС СПЕЦИАЛНИ ПЕНСИИ ОТ ДЪРЖАВАТА

Няколко дни след утвърждаването на имената на 65-имата, които впоследствие бяха редуцирани до 63-ма, беше съставен още един списък с предложения за награди, който включваше и други имена.

КИДИКОВ, ФЪНКИ И АМЕБАТА В СПИСЪК Т ОЩЕ 40 ТВОРЦИ ЗА НАГРАДА-ПЕНСИЯ

Според пресцентъра на Министерство на културата, пари са осигурени само за тези творци, чиито имена са били одобрени с постановление на Министерски съвет и с решение на Народното събрание. Вторият списък с предложени за държавна награда е гласуван на заседание на Министерски съвет, но не е минал през Комисията по култура и медии в Народното събрание, затова не е излязло решение на парламента преди края на мандата му.

Все още няма яснота как ще се процедира с останалите 40 творци, които също очакват да получат тригодишни добавки за особени заслуги. Ясно е само, че това не може да стане, докато няма работещ парламент и редовно правителство, уточни Евелина Кирилова, прессекретар на Министерство на културата.

Постановлението във връзка с решение на Народното събрание от 25 февруари е било прието от предишния кабинет чак през май, а средства за него така и не са отпуснати до края на мандата, твърдят от министерството. Сега средствата са осигурени и изплатени. 40 творци ще получават ежемесечно по 500 лв., а още 23 – по 350 лв. За тази цел с постановление № 185 на МС от 10 май са били одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2021 г. в размер до 280 500 лв.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

ПИРформанс

kapatovo.bg