Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пеят със сълзи в очите (снимки, видео)

Детският радиохор не протестира заради ниски заплати, пее безплатно, от сърце - да бъде върната любимата им диригентка

Протестният концерт на Детския радиохор събра родители, бивши хористи и зрители край оградата на Българското национално радио. Снимка: Площад Славейков - Пеят със сълзи в очите (снимки, видео)

Протестният концерт на Детския радиохор събра родители, бивши хористи и зрители край оградата на Българското национално радио. Снимка: Площад Славейков

Пет от шестте музикални състава на Българското национално радио вече протестират срещу директора на обществената медия Александър Велев: Симфоничният оркестър, Народният оркестър, Биг бендът, Смесеният хор, а сега и Детският радиохор. Но ако творците от първите четири състава имат проблем с ниското заплащане, малките хористи протестират срещу освобождаването на своята диригентка: Венеция Караманова. Нейният договор изтече и ръководството на БНР предпочете да я освободи – дали поради възрастта ѝ, или по някаква друга причина, не става ясно. 

Музикантите от четирите състава, които протестираха под прозорците на властта, са на щат в Радиото, но децата не са на заплата, пеят безплатно – от сърце – и на протеста в понеделник, 20 август, свиха сърцата на десетките насъбрали се техни зрители край оградата на БНР на столичния бул. „Драган Цанков“. Плачеха и децата, и техните близки, както и бившите певци от хора, дошли да подкрепят малките хористи.

Вижте още: КОГАТО И ДЕЦАТА СЕ БУНТУВАТ: ПРОТЕСТ НА ДЕТСКИЯ ХОР НА БНР

Изпълнението на децата просълзи и родителите им. Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

На митинга не бяха всички деца, по думите на един от родителите – Никола Мечкаров, баща на две от хористките – не всички от Детския радиохор се съпротивляват срещу решението на Велев. На протестния концерт били онези, които са в София, тъй като децата са във ваканция, но липсват и най-малките, поясни той.

Облечени в емблематичните бели рокли, везани в червено, момичетата и момчетата (те с бели ризи) запяха „Родна песен нас навек ни свързва“, „Хубава си, моя горо“, „Хубава си татковино“…

„Искаме да изпратим г-жа Караманова както подобава. Тя беше 40 и повече години дясната ръка на маестро Христо Недялков, който е дълбоко в сърцата на всички нас. Г-жа Караманова е неговото продължение и смятаме, че заслужава да се оттегли с достойнство“, каза 14-годишната Сандра Кордова от Детския радиохор.

Сандра Кордова пее от 7 години в Детския радиохор. Снимка: Площад Славейков

Пред „Площад Славейков“ момичето обясни, че условията, предложени на Венеция Караманова от ръководството на Радиото, са унизителни – след освобождаването ѝ била поканена не като творец, диригент и техен художествен ръководител, а като възпитател на децата на ежегодния им лагер-школа в Кранево. Сандра сподели, че нито тя, нито останалите деца в хора имат нещо против новата диригентка на хора Теодора Димитрова. Били са заедно на турне в Белгия и са с добри впечатления. Проблемът е в рязката смяна на Караманова с Димитрова, твърди хористката.

Никола Мечкаров разкри, че до протестния концерт на Детския радиохор се стигнало, след като родителите провели няколко срещи с Александър Велев, но той не се вслушал в доводите им. Те поискали Караманова да бъде оставена на работа, докато предаде ценностите и традициите, установени в хора през годините: уважение, взаимопомощ, работа в екип, търпеливост, трудолюбие, дисциплина…

„Всички тези ценности се оказаха потъпкани от това административно решение на Радиото. Затова сега нашите деца се оказаха в ситуация, много сходна с онази през 2013 г., когато загубиха своя ментор акад. Христо Недялков. Децата започнаха да се питат „Ами сега какво ще правим с хорчето?“ – тяхното любимо хорче, те така го наричат. В онзи именно момент именно г-жа Краманова успя да сплоти отново хора, тъй като тя вече имаше уважението на децата, обичта им.

Ситуацията сега е аналогична – диригентът, на когото се доверяват, изчезва просто така. Дори да беше приела предложението на БНР, г-жа Караманова нямаше да може да продължи да работи ефективно с децата – нещо, което директорът Александър Велев упорито изопачава. Това предизвика реакцията на децата и ние, като родители, сме длъжни да ги подкрепим“, каза Никола Мечкаров.

Никола Мечкаров е родител на две хористки от Радиото. Снимка: Площад Славейков

Родителите настояват Александър Велев да потърси виновниците за освобождаването на Венеция Караманова. Според Мечкаров, виновните са основно в ръководството на музикалната къща на Радиото: „Теодосий Спасов като ръководител, Галина Траянова като главен продуцент, на срещата с родителите се появи и Момчил Георгиев, когото никой от нас не познаваше…“. И уточни, че за тях е важно да знаят кой има интерес от смяната на Караманова с Димитрова, какъв е мотивът за тази рокада.

Вижте още: АЛЕКСАНДЪР ВЕЛЕВ ЗА ПРОТЕСТА НА ДЕТСКИЯ РАДИОХОР: ИЗПОЛЗВАТ ДЕЦАТА

Родителите искат да знаят какъв е мотивът за освобождаването на диригентката Венеция Караманова. Снимка: Площад Славейков

Теодосий Спасов, директор на „Музикална къща БНР“, не присъства на протестите на четирите музикални състава от Радиото в началото на това лято – на протеста на Детския радиохор сега също липсваше. Но на протестния концерт дойдоха немалко бивши хористи – Румяна Георгиева бе една от тях. Пяла е в Детския радиохор от 1966-а до 1976-а, тя също го нарича „хорчето“, с любов.

„Хорчето е една смазана машина. Ние там сме от деца, от 6-7-годишни, там се изграждаме като характери, като хора. Маестрото, лека му пръст, създаде от нас стойностни личности, научени на дисциплина и ред – симбиоза, която вярвам е продължена от г-жа Караманова. Всичко това, което се случва, е много грозно за децата“, каза Георгиева.

Румяна Георгиева (вляво) сред бивши хористи от Детския радиохор. Снимка: Площад Славейков

Бившата хористка сподели, че ѝ е болно, че тази машина ще бъде смазана от ръководството на Радиото:

„Гледайки днес г-н Велев по Нова телевизия, разбрах, че този човек нищо не разбира от хора, от нашето хорче. Той не може да разбере онова, което ние сме изживели. Това, което става, е грехота“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90