Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пианист от изчезващ вид (видео)

Прочутият Лесли Хауард с концерт в зала „България“ през октомври

Лесли Хауард е единственият музикант в света, записал абсолютно всички солови творби на Ференц Лист.  - Пианист от изчезващ вид (видео)

Лесли Хауард е единственият музикант в света, записал абсолютно всички солови творби на Ференц Лист.

Майстор на традиция в пианото, която е в сериозна опасност от изчезване. С тези думи преди петнайсет години „Гардиън“ описа Лесли Хауард, световноизвестен пианист и може би най-големият съвременен познавач на Ференц Лист. Сега Хауард идва за първи път у нас – ще можем да го видим на 30 октомври в зала „България“, заедно с Камерата Орфика НБУ.

Пианистът идва с това, с което е най-добър – програма от Лист. Хауард ще представи симфоничната поема „Празнични звуци“, Концерт за пиано No 2, Симфоничната поема „Прометей“ и Унгарска рапсодия No 2.

Лесли Хауард е роден през 1948 г. в Австралия. Дете-чудо, той става популярен със способността си да интерпретира музика по слух – умение, което демонстрира пред публика още на пет години. Само на тринайсет вече дебютира като професионален музикант, свирейки Рахманинов.

Но страстта му към творчеството на Лист бележи професионалния и личния му живот и до днес. Хауард е единственият музикант в света, който е записал абсолютно всички негови солови творби, което му печели и място в Книгата с рекордите на Гинес за най-голям звукозаписен проект на соло артист. Към момента издадените дискове с музиката на Лист са цели 99, Хауард е изсвирил 1377 различни пиеси, които възлизат на около пет дни или около 120 часа музика. Нотите, написани от Лист и минали през ума и ръцете на маестрото, са близо 10 милиона.

Билетите за концерта на Лесли Хауард са на цени от 20 до 60 лв. и вече са в продажба в мрежата на „Ивентим“ и „Тикетс.бг“.

Концертът се осъществява с подкрепата на Столична община. Хауард пристига по покана на Germi Art & Entertainment.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg