Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пианист се закопча за „Макдоналдс” в Москва

Сафронов-Затравкин е поклонник на бодипозитивизма и смята, че оттеглянето на веригата от Русия е предателство и наказание за невинни хора (видео)

„Винаги съм бил свободен човек. И не мога да разбера с какво съм заслужил да ме наказват и принуждават да правя това, което не искам”, казва Лука Сафронов-Затравкин. Снимка: Стопкадър - Пианист се закопча за „Макдоналдс” в Москва

„Винаги съм бил свободен човек. И не мога да разбера с какво съм заслужил да ме наказват и принуждават да правя това, което не искам”, казва Лука Сафронов-Затравкин. Снимка: Стопкадър

Руският пианист Лука Сафронов-Затравкин се прикова с белезници към ресторанта на „Макдоналдс“ на Пушкинския площад в Москва – първия ресторант от веригата в Русия, открит на 30 януари 1990 г., съобщава РИА „Новости“.

Закопчан с белезниците, Сафронов-Затравкин, син на известния художник Никас Сафронов, прочете своя манифест пред многобройна аудитория. Същността на посланието му е в това, че насилствено е лишен от „свободно мислене“, към което е привикнал за три десетилетия от живота си. Всъщност Сафронов настоява ресторантите от веригата „Макдоналдс“ да не бъдат закривани в Русия, защото го „лишават от храната, която е ял цял живот“.

Сафронов младши признава, че тежи над 270 кг и това е негов личен избор. Според думите му, именно западната култура го е запознала с идеите на бодипозитивизма.

„Винаги съм бил свободен човек. И не мога да разбера с какво съм заслужил да ме наказват и принуждават да правя това, което не искам. Защо политиците от неприятелските ни страни принуждават нас, обикновените мирни хора, насилствено да изменим обичайния си начин на живот?”, пита Сафронов-Затравкин в манифеста си.

Той твърди, че много съжалява по повод факта, че хамбургерите на „Макдоналдс“ се превръщат в някакъв символ за нарушена свобода:

„Нарушенията идват на първо място от САЩ – същата тази държава, която твърде много говори за човешките права в света“.

Пианистът изрази и мнение, че затварянето на „Макдоналдс“ е акт на враждебност, насилие към него лично и към всички негови съграждани.

„Те отговарят за тези, които са опитомили. 30 години ни хранеха с тази храна, казваха, че я обичат и че ние сме длъжни да я обичаме, а сега ни изоставят“, казва той.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС