Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пиано лети от Америка за концерт у нас

Роялите в България са купувани по времето на Людмила Живкова

Тори Еймъс пътува за България заедно с пианото си Бьозендорфер. - Пиано лети от Америка за концерт у нас

Тори Еймъс пътува за България заедно с пианото си Бьозендорфер.

Пиано ще „долети“ за концерт у нас заедно със своята собственичка. Името й е Тори Еймъс, а шоуто й е на 20 юни в зала 1 на НДК. Еймъс може би не предполага, че и на „дивите“ Балкани може да бъде намерен подобен инструмент. Пианото й е марка Бьозендорфер, но такива „по случайност“ се намират и в България.

Истината е, че у нас се случва да нацепят някое пиано за разпалки, но големите ни концертни зали разполагат с пиана от най-елитната марка – „Стейнуей“. Изискването на Тори Еймъс обаче не е просто каприз. Пианата в България са доста стари. Последните 18 инструмента са били закупени от Людмила Живкова преди 30 години, твърди пианистът Людмил Ангелов.

И тъй като не се очертава вероятност скоро държавата да даде пари за нови пиана, Ангелов се е заел да събира средства да бъде купен нов концертен роял за зала „България“ от най-висок клас, какъвто в България няма. Цената на един такъв инструмент от марката „Стейнуей“ според Ангелов е колкото на мерцедес. И изработката му отнема вероятно същото време – около половин година.

В мисията на пианиста участва и оперната певица Ина Кънчева. Двамата дадоха началото на дарителски фонд „Виртуозното пиано“ и вече са събрали половината от парите – 75 000 евро, дарени от меценати от Лихтенщайн.

Липсата на такъв инструмент е пречка за гастролите на най-големите звезди на класиката, джаза и поп музиката в България. За гостуването на музиканти като Ланг Ланг, Елтън Джон и Хърби Хенкок се налага наемане на роял от друга държава, който пристига с техническо лице, което да се грижи за поддръжката на инструмента и всичко това оскъпява и усложнява организацията на всяко подобно събитие.

Всеки ценител на музиката и съмишленик на идеята за рояла може да подкрепи каузата като направи дарение по следната банкова сметка:

IBAN: BG 85 CECB 9 790 50C4 1225 00
BIC: CECBBGSF

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС