Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пианото от филма „Казабланка“ продадено за $2,9 млн.

Сцената от „Казабланка“, в която Дули Уилсън свири на пианото в компанията на Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман. - Пианото от филма „Казабланка“ продадено за $2,9 млн.

Сцената от „Казабланка“, в която Дули Уилсън свири на пианото в компанията на Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман.

Пианото от прочутия филм от 1942 година „Казабланка“ беше продадено на търг на „Бонамс“ в Ню Йорк за 2,9 милиона долара. В сцена в нощен клуб главната героиня Илза (Ингрид Бергман) моли Сам (Дули Уилсън) да й изсвири на любимата й песен As The Time Goes By. След това в заведението се появява и бившият й любим Рик (Хъмфри Богарт). В началото на филма той скрива своите документи именно под капака на това пиано. Те също бяха предложени на търг и смениха купувача си срещу 100 000 долара.

Пианото беше изложено на аукциона от стоматолога от Лос Анджелис Гари Милан, който го закупил през 80-те години на миналия век. Под клавишите на инструмента е имало залепена дъвка, но не се разбра дали тя е носела отпечатъците на актьора Дули Уилсън, свирил по тях. Името на новия собственик на пианото не се съобщава.

Музикалният инструмент, който беше продаден за 2,9 млн. долара на неизвестен купувач.

Музикалният инструмент, който беше продаден за 2,9 млн. долара на неизвестен купувач.

Инструментът всъщност не е звучал в „Казабланка“. Актьорът Уилсън само се е правел, че свири на него. Лентата на Майкъл Къртис има три Оскара и се смята за един от най-добрите холивудски филми на всички времена.

Вижте сцената с пианото:

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах