Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пиарката на Доган назначена за зам.-директор в Народния

Велислава Кръстева ще управлява театъра в отсъствието на Васил Василев

Велислава Кръстева придружи Ахмед Доган, когато почетният председател на ДПС упражни правото си на глас на 2 октомври тази година. Снимка: БГНЕС - Пиарката на Доган назначена за зам.-директор в Народния

Велислава Кръстева придружи Ахмед Доган, когато почетният председател на ДПС упражни правото си на глас на 2 октомври тази година. Снимка: БГНЕС

Велислава Кръстева, дълги години работила като пиар на Ахмед Доган и ДПС, зае ключова позиция в културата – заместник-директор в Народния театър. Новият пост на Кръстева е отбелязан в сайта на първата трупа, като най-важната фигура след директора Васил Василев, редом до главния режисьор Александър Морфов.

Доскоро Кръстева бе само шеф на Връзки с обществеността в Народния, но занапред в отсъствието на Василев тя ще има правото да ръководи най-престижната театрална институция в страната. Междувременно тя все още функционира и като пиар на Доган – Кръстева придружи почетния председател на ДПС до изборната урна на парламентарните избори на 2 октомври. Освен дългогодишен началник на партийния пресцентър, тя бе и депутат от ДПС в две народни събрания.

Велислава Кръстева е завършила политология в НБУ и икономика в ЮЗУ „Неофит Рилски“. С култура е свързано средното ѝ образование – свирила е на виолончело, учила е в Музикалното училище в Плевен, където са съученици със Слави Трифонов. Кабинетът „Орешарски“ я връща в културата, в Министерството на културата. Министър е Петър Стоянович, а Кръстева и Васил Василев – негови заместници. Сега двамата работят отново заедно.

Кръстева не е единствената заместничка на Василев в Народния, такива са още Василка Бумброва (международна дейност), Стоянка Димитрова (сценични пространства) и Мирела Николова-Йорданова (финансови въпроси).

Скрийншот от сaйтa нa Нaродния теaтър

С назначението на Велислава Кръстева политическият спектър, представен в Народния театър, е като невъзможна коалиция в парламента. Васил Василев беше член на БСП (В Ловеч той е бил общински съветник от БСП и кандидат-депутат от същата партия), а сега симптизира на президента Румен Раадев, който го посети в театъра малко след постъпването му начело на трупата. Василев ще работи с един от основателите на „Да, България“ Захари Карабашлиев, който заема поста „писател“ на театъра. А главният режисьор Александър Морфов преди време отказа да работи с предишния директор на театъра Мариус Донкин, изтъквайки връзките му с ДПС. Но сега ще трябва да работи с Кръстева, пиар на ДПС и партиен функционер на партията.

Този политически пъзел в Народния театър дава знаци, че новият му директор ще опита да отдели изкуството от идеологическите и партийните пристрастия – задача, която досега беше смятана за неизпълнима.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС