СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пиеса на Александър Секулов с премиера в Чикаго

„Няма ток за електрическия стол“ ще бъде поставена на американска сцена от българин

Красимир Доков и Калин Врачански в сцена от „Няма ток за електрическия стол”, спектакъл на Лилия Абаджиева. Снимка: Драматичен театър - Пловдив - Пиеса на Александър Секулов с премиера в Чикаго

Красимир Доков и Калин Врачански в сцена от „Няма ток за електрическия стол”, спектакъл на Лилия Абаджиева. Снимка: Драматичен театър - Пловдив

Пиесата „Няма ток за електрическия стол“ от Александър Секулов ще бъде поставена наесен в чикагския театър „Trap Door“, научи „Площад Славейков“ от автора. Режисьор на постановката ще бъде българин – актьора Златомир Молдовански, който ще дебютира като постановчик. Премиерата е планирана за втората половина на октомври.

Творбата, носител на наградата „Аскеер 2016“ за драматургия, бе представена за пръв път на сцена през 2015-а в Пловдивския театър. Спектакълът, поставен от Лилия Абаджиева, все още е в репертоара на театъра.

„Няма ток за електрическия стол” поставя в катастрофична ситуация двама мъже – екзекутор и осъден. Те не знаят какво се случва зад стените на камерата за изпълнение на смъртни присъди. Един срещу друг, един с друг трябва да решат дали да продължат да спазват правилата на света до този момент или да приемат нови. И кой ще определи новите правила: екзекуторът или осъденият? А може би някой друг?

В спектакъла на Абаджиева ролята на осъдения е поверена на Калин Врачански, който играе завързан през цялото време, а колебаещият се екзекутор е Красимир Доков.

В момента трупата на „Trap Door“ е обявила кастинг за ролята на екзекутора. Златомир Молдовански се надява на интерес както от американската професионална общност, така и от голямата българска диаспора в Чикаго.

Златомир Молдовански е американски актьор и режисьор от български произход, започнал творческия си път като дете на сцената на пловдивския театър. Завършил е Бирмингамската консерватория по класически театър, с магистратура по актьорско майсторство и драматургия в Консерватория „Асоло“ и бакалаварска степен по драматичен театър в Консерваторията в Синсинати. Член на актьорските съюзи на САЩ и Канада. Играл е на Театралния фестивал в Стратфорд, Онтарио, в Театър „Лукинглас“, Театър „Крийд“, Театър „Асоло“, Театър „Профайлс“, „Дрилинг Къмпани“, „Ню Стейдж Колектив“, както и в американския сериал „Madam Secretary“. Моноспектакълът му „Допустимо ли е?“, по разкази на Чудомир, се играе пред пълни салони във Флорида, Ню Йорк, Чикаго, Минесота, Колорадо и Онтарио.

Основана през 1990 г., „Trap Door“ започва като номадска трупа, вълнувала европейската публика на Стокхолм, Берлин, Закопане и Париж. Артистичният ѝ директор Беата Пилч определя мисията ѝ като търсене на предизвикателни текстове за сцена по целия свят.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90