Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пиеса на Уелбек в Дубровник – въпреки риска от атентати

Организаторите на летен фестивал първо отмениха спектакъла, но после размислиха

Последният роман на Уелбек предизвика остри полемики във Франция. - Пиеса на Уелбек в Дубровник – въпреки риска от атентати

Последният роман на Уелбек предизвика остри полемики във Франция.

Летният фестивал в Дубровник ще започне с пиеса на френския писател Мишел Уелбек. Организаторите отмениха първоначалното си решение да изключат спектакъла от програмата. То бе взето, след като полицията изрази опасения за сигурност предвид противоречията около критичния поглед на Уелбек към исляма.

„Ръководството на фестивала потвърди програмата за тази година, в нея попада и „Елементарните частици“, се казва в становище на културното министерство на Хърватия.

Говорителят на събитието през юли, Карла Лабас, обясни, че спектакълът ще се играе при засилена полицейска охрана. „Не знаем как ще изглежда всичко, но сме уверени, че властите ще свършат професионално своята работа“, заяви тя.

Уелбек предизвика скандал във Франция с последния си роман – „Подчинение“, който разказва за мюсюлманин, печелещ изборите за президент през 2022 г. и започващ активна политика към въвеждане на религиозно образование и полигамия, както и забрана за жените да работят.

В деня, когато книгата влезе в продажба, 7 януари, радикални ислямисти атакуваха редакцията на френското сатирично издание „Шарли Ебдо“, известно с карикатурите си, осмиващи Мохамед. Общо 12 души бяха убити при атентата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg