Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пиесите на Георги Марков събрани в книга

11 театрални текста на писателя-дисидент представени в ново издание

Георги Марков, 1978 г. - Пиесите на Георги Марков събрани в книга

Георги Марков, 1978 г.

Осемдесет и девет години от рождението на Георги Марков се навършват на 1 март. Пет дни по-късно сме канени на вечер с пиеси на писателя, жертва на „Отровния чадър“ след серията от есета „Задочни репортажи за България“, излъчвани по радио „Свободна Европа“. 

От любимец на диктатора Живков младият писател се превръща в дисидент, изобличаващ живота под похлупак в комунистическа, „задочна“ България. За дързостта си той плаща със своя живот. Част от причините за емиграцията и последвалото я продуктивно изгнание е спирането на пиесата „Комунисти“. Откъси от нея и от другите десет театрални текста на Марков ще можем да чуем в прочит на актьора Стоян Алексиев на 6 март от 18,30 ч. в Нов театър НДК. За Георги Марков ще говорят Тони Николов, Димитър Кенаров, Георги Тенев и Димитър Бочев.

Емигрантското творчество на Марков го прави един от значимите свободолюбци на времето на Студената война. Заслугите му за илюстриране на комунистическата реалност в България го поставят редом с Хавел и Солженицин, които също създават ясна представа за Източния блок. Вечерта в памет на Георги Марков ще ни припомни важната и понякога пропускана страна от работата на Марков като драматург. Пиесите му са събрани в книга, издание на „Сиела“. Там са „Асансьорът”, „Архангел Михаил”, „Кафе с претенция”, „Мустаците или единица върху безкрайност”, „Да се провреш под дъгата”, „Госпожата на господин търговецът на сирене”, „Калай”, „Последния патент”, „Атентат в затворена улица”.

Вижте още: АГЕНТ МАРТИНИ И ПРЕДСМЪРТНИЯТ ПОРТРЕТ НА ГЕОРГИ МАРКОВ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах