Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пикасо под прикритието на Боян Райнов. Нов скандал с фалшиви картини

Колекционерът Красимир Дачев ги купил от дъщерята на Боян Райнов

Вляво - Стела Райнова, вдясно - Дора Маар - Пикасо под прикритието на Боян Райнов. Нов скандал с фалшиви картини

Вляво - Стела Райнова, вдясно - Дора Маар

Нов скандал с фалшиви картини в частна колекция вълнува столичния културен живот. Изкуствоведът Пламен Петров съобщи в статия за „Портал Култура“, от която става ясно, че аукционната къща „Аполон и Меркурий“ ООД предлага на търг произведения от колекцията на бизнесмена Красимир Дачев, сред които и четири творби на художника Боян Райнов. Игор Марковски, един от собствениците на „Аполон и Меркурий“, побърза да съобщи, че съмнителните картини са оттеглени. Търгът е тази вечер, 11 март.

Според Пламен Петров четирите сериграфии върху хартия – „Портрет на Богомил Райнов“ (38 х 29 см), „Портрет на Христо Минчев“ (40 х 29 см), „Портрет на Стела Райнова“ (40 х 29 см), „Портрет на Николай Райнов“ (40 х 29 см) нямат нищо общо с почерка на сина на Боян Райнов и неизвестно защо са с изключително ниска обявена цена – между 100 и 200 евро.

„Ако и да имаме колебания в стиловите характеристики, то по отношение на портретуваните личности безспорно можем да говорим за грешно идентифициране на лица. Най-учудващ е портретът на Николай Райнов – бащата на художника, който е изобразен така подпухнал, така надебелял, че човек би помислил, че през 1942 г. той ненадейно е връхлетян от синдрома на Прадер-Вили или организмът му е задържал прекомерно вода“, се казва в текста на изкуствоведа.

Особено интересен е портретът на Стела Райнова – той изглежда съвсем като портрета на Дора Маар, рисуван от Пикасо през лятото на 1940 г.

Пламен Петров твърди, че и четирите рисунки, приписвани на Боян Райнов, всъщност са част от Роаянския цикъл на Пабло Пикасо и са включени в колекцията на музея „Пикасо“ в Париж.

„В заключение на всичко дотук трябва да кажем, че предлаганите от аукционна къща „Аполон и Меркурий“ портрети могат да бъдат определени като непринадлежащи на творчеството на Боян Райнов. Нещо повече – изобразените лица не са посочените Стела Райнова, Богомил Райнов, Николай Райнов. С други думи, говорим за фалшификати. От тук насетне идва ред на компетентните органи. А те ни дължат отговори на редица въпроси, включително кои са лицата и институциите (в това число и държавните), които носят отговорност за легитимирането на тези фалшификати?“, пита Пламен Петров в „Портал Култура“.

Той припомня, че на първата изложба в България на Боян Райнов през 2006 г., само година след смъртта му в Париж, тези картини не са показвани. Девет години по-късно обаче в София е подредена нова изложба на автора, където вече присъства портретът на Стела Райнова. Експозицията е озаглавена „Директно от Париж“ и в нея се представят нови, неизвестни в България произведения на художника, рисунки с туш, перо и акварел, литографии и пластики. Те са създадени в Париж в различни периоди от живота на твореца, между 1945–1973 г.

„Новите“ творби на художника са представени от Диана-Мария Райнова, дъщеря на Боян Райнов, и изкуствоведката Пламена Димитрова-Рачева. Тогава в изложбата са включени репродукция не само на портрета на Дора Маар, но и на още поне две портретни скици, излезли от ръката на Пикасо, също част от Роаянските тетрадки, съхранявани в Музея „Пикасо“ в Париж.

През 2015 г. се организира нова изложба на Боян Райнов. Този път в Националната галерия с куратор Иво Милев, в която са показани творби от колекцията на Борис Бекяров. В нея, според каталога на изложбата, не е показан нито един от продаваните днес в аукционна къща „Аполон и Меркурий“ тиражирани образи на оригиналните Пикасови рисунки от Роаян.

Следват още няколко изложби, в които рисунките на Пикасо са показвани под името на Боян Райнов.

Пламен Петров завършва разкритието си в „Портал Култура“ с думите:

„Дали става дума за преднамерени действия от страна на някои от лицата, замесени в този проект? Или трябва да говорим за една голяма грешка? За невежество, допуснато при разчитането на надписа Royan (указващ мястото, където Пикасо създава по-голямата част от тези рисунки) като подпис – Boyan? А може би съчетание от двете? Каквато и да е истината, ситуацията е все така позорна – за експерти, за търговци на картини, за колекционери и преди всичко за паметта на големия художник, който, макар че намира своето истинско признание като творец в Париж, у нас очевидно продължава да бъде чужденец“.

Още същия ден изданието публикува реакцията на колекционера Красимир Дачев, който е предложил на търг картините, приписвани на Райнов. В текста Дачев благодари на Петров за „изключително подробната и аргументирана статия“:

„Ентусиазирани събирачи на български картини и рисунки като мен, защото нямам самочувствието и знанията на колекционер, имат нужда от такива като Вас. Полезно е и за пазара на художествени произведения да се обсъждат и изваждат от оборот такива със съмнителни качества, както и откровени фалшификати, каквито очевидно има на пазара.

Нямам никакви аргументи, с които да поднеса моите извинения!

Аз съм злепоставен поради моето незнание и доверие, което съм гласувал, купувайки не само от Семейството, а от дъщерята на „автора“. Как мога да предположа, че купувайки от наследниците, ще ми продадат фалшификат?! Нали един от основните аргументи е произходът на произведението!?

Още веднъж Ви благодаря, че научих още нещо, независимо от библейската си възраст. Очевидно има да уча още твърде много!“.

Това не е първият случай с картини от неговата колекция, за които специалистите имат съмнения. През октомври 2019-а бе открита изложбата „Никола Танев в колекцията на Красимир Дачев” в столичната галерия „Оборище 5“, които експерти в Националната галерия преди това идентифицират с „неизвестен автор“.

Вижте още: КАРТИНИ ОТ ИЗЛОЖБАТА НА НИКОЛА ТАНЕВ С АВТОР „НЕИЗВЕСТЕН“

Малко след „благодарностите“ на Дачев реагира и дъщерята на Боян Райнов – Диана Райнова. Тя посочва някои фактологични грешки в публикацията на Пламен Петров и защитава авторството на баща си върху посочените картини, като  намеква, че са приписани погрешно на Пикасо. По думите ѝ, собственикът, колекционер и критик Кристиян Зервос е бил импресарио както на Пикасо, така и на Боян Райнов, организирал е няколко самостоятелни изложби на българина и е репродуцирал негови скулптурни композиции в списание Cahiers d’Art.

„Двамата творци Боян Райнов и Пабло Пикасо ги свързва дългогодишно приятелство, за което имам не един документ, както и са работили заедно и са си разменяли свои творби. Баща ми притежаваше серия от еротични рисунки на Пикасо, които впоследствие подари на Cahiers d’Art, за което издателската къща има документ. Притежавам фотосите на тези рисунки“, се казва в нейното изяввление.

Скандалът тепърва ще набира скорост, полемиката между изкуствоведа Пламен Петров и дъщерята на Боян Райнов продължава чрез медиите.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах