Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пикасо, страшилището

Той е един от фаровете, осветяващи света на изкуството, казва изкуствоведът Фредерик Люино

Пикасо рисува своите любови и своите омрази, своите терзания и своите копнежи. - Пикасо, страшилището

Пикасо рисува своите любови и своите омрази, своите терзания и своите копнежи.

Пабло Пикасо преосмисли формите и съчетанията от цветове. Той рисува скулптури и извайва картини, рисува виртуозно, рисува „лошо” – прави нещата, както си пожелае. Намира вдъхновение в далечни стилове, като в африканското изкуство. В стари стилове – като във фламандското или испанското изкуство, разказва изкуствоведът Фредерик Люино от „Льо Поан“ за изложба, посветена на Пикасо в „Гран Пале“. Художникът деформира субектите, за да изрази движението или чувствата им. Представя в неочаквани нюанси хора, животни и предмети. И най-вече рисува своите любови и своите омрази, своите терзания и своите копнежи. Пикасо е страшилище…

Творенията на Пикасо са се превърнали в мощен извор на вдъхновение за много творци от най-различни сфери. Живопис, скулптура, кино… Творчеството му е универсално и революционно, есенциално за съвременното изкуство.

Прекрасната изложба в Гран Пале илюстрира блестящо този Пикасо, непресъхващ извор на вдъхновение, пише Люино. Ако „Герника” и „Госпожиците от Авиньон” не успяха да пристигнат в Гран Пале – тези платна са прекалено скъпи и застраховката им е непосилна, то творбите, които те са вдъхновили са на изложбата. И тези творби са истински шедьоври. Дори тези от движението Вad painting (Лоша рисунка)… За щастие.

Всички негови последователи са тук, дори от Южен Китай, тук са и „прокълнатите деца” – Анди Уорхол, Дейвид Хокни, Ники де Сан Фал, Джаспър Джонс, Миро, Жан Тингли, Ян Пей Минг, Рой Лихтенщайн…След смъртта си, в продължение на двайсетина години, Пикасо остана в чистилището, преди отново да се появи на художествената и… търговската сцена. До степен да видим Лейди Гага облечена в картини на Пикасо или автомобилен конструктор да кръсти с прославеното му име една от своите коли! Да съжаляваме или да се радваме?

Във всеки случай Пикасо се превърна в един от фаровете, осветяващи света на изкуството, завършва критикът.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg