Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пикасо – укротен от минотаври, чудовищен към жените

Изложба изследва любовта на художника към бикоборството се открива в Лондон

Детайл от „Минотавър гали ръката на спящо момиче с лицето си“ на Пабло Пикасо. - Пикасо – укротен от минотаври, чудовищен към жените

Детайл от „Минотавър гали ръката на спящо момиче с лицето си“ на Пабло Пикасо.

Има много матадори, пикадори, минотаври, бикове и коне в нова изложба, която изследва Пикасо и важността на бикоборството за него – но дава и поглед върху ужасното му отношение към жените, пише Марк Браун за „Гардиън“. Експозицията се открива в петък и проследява връзката на художника с коридата, която продължава през целия му живот. Включена е и най-ранната запазена картина на Пикасо – малък портрет на пикадор върху кон. Младият Пабло я рисува, когато е едва 8-годишен.

Изложбата е курирана от приятеля и биограф на художника сър Джон Ричардсън. Двамата с Пикасо редовно са посещавали заедно тореадорски борби в Южна Франция. Сега Ричардсън си спомня, че испанецът рядко говорел по време на коридите. Докато обичайно са били обградени от „викове, аплодисменти и приветствия, Пикасо просто седеше, напълно неподвижен, без да издава звук, поемайки цялото изживяване. Рядко правеше коментар“.

Един от тези случаи идва в момент, когато двамата наблюдават извличането на арената на стари коне за биковете – жестока жертва, която често се превръща в ужасяващо, кърваво зрелище, разказва Ричардсън.

„Тореро“, Пикасо (1970)

„Пикасо веднъж ми каза: „Тези коне, те са жените в живота ми“. В продължение на целия му живот в някакъв смисъл жени са били жертвани, за да захранват изкуството му. Миналото му със съпруги, любовници, приятелки е доста неравно и много жени е трябвало да страдат в името на изкуството му.“

Понятието „неравно“ е някак подценяващо за мъж, който понякога се е отнасял чудовищно към жените, които обича, обяснява Браун. Веднъж той казва на една от любовниците си, че за него има само два вида жени: „богини и изтривалки“.

Изложбата се открива в галерия „Гагосян“ в централен Лондон. В нея са включени общо 120 работи, повечето от които от частни колекции. Сред рядко показваните творби е Le Petit Picador („Малкият пикадор“), забележително завършена картина, която Пикасо прави едва на 8 години.

„Минотавър се качва в лодка“, Пикасо (1937)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90