Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пикасо в Двореца, пристигат творби от Малага

Показват литографии и керамики на испанеца

Произведенията, които ще бъдат представени в Двореца, са част от колекцията на Casa Natal - родната къща-музей на Пикасо в Малага.  - Пикасо в Двореца, пристигат творби от Малага

Произведенията, които ще бъдат представени в Двореца, са част от колекцията на Casa Natal - родната къща-музей на Пикасо в Малага.

Творби на Пабло Пикасо ще изпълнят част от салоните на филиал Двореца към Националната галерия, съобщават от института „Сервантес“. Изложбата се нарича „Вечното търсене“ и ще бъде открита на 30 октомври.

Ценителите ще видят у нас 78 литографии и 8 керамики на испанеца, живопис няма да бъде показвана. Произведенията са част от колекцията на Casa Natal – родната къща-музей на художника в Малага. Подбрани са специално за България от директора на музея Хосе Мария Луна Агиляр. Той и Надежда Джакова са куратори на изложбата.

Творбите ще бъдат наредени в балната зала на Двореца и три по-малки салона около нея. Ще бъде отпечатан голям каталог на изложбата.

Всеки четвъртък ще бъдат водени деца от училища в цялата страна, които ще имат възможност да слушат лекции за история на изкуството и ролята на Пикасо в него. Възпитаниците на художествените училища ще могат и да прерисуват произведенията на гениалния художник. Съпътстващите инициативи са организирани съвместно с фондация „Изиарт“ и Министерството на образованието.

„Вечното търсене“ ще остане в залите на Двореца до 25 януари.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Освободеният Пикасо

Bookshop 728×90