Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пикасо в София. 100 негови творби в НХГ

Пабло Пикасо (1881-1973) - Пикасо в София. 100 негови творби в НХГ

Пабло Пикасо (1881-1973)

Сто рисунки на Пабло Пикасо ще гостуват в София през 2015 г. Изложбата ще бъде наредена през октомври в Националната художествена галерия и ще покаже литографии, графики и керамика. Това е поредното голямо име от историята на изобразителното изкуство, чиито оригинални творби ще бъдат представени у нас. От май до септември в НХГ родните ценители се докоснаха до гения на Огюст Роден, а в момента потокът от хора в музея е пред четири рисунки на Микеланджело Буонароти.

Рисунките на Пикасо, които са експонати от Музея на Пикасо в Малага, ще ни гостуват около месец и половина.

Това не е първата изложба с творби на испанеца у нас. През 2008 г. видяхме експозицията “Аз не търся, аз намирам: Пабло Пикасо” в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Там бяха показани 71 оригинални живописни платна, 11 керамични копия и 24 негови фотографии, заснети от Люсиен Клер.

Изложбата пред 6 години отбеляза и някои рекорди в културния ни живот. Тя стана най-скъпо застрахованата арт сбирка в България, обезпечена за милиони евро. Рекорден за онова време беше и броят на посетителите – за трите месеца творбите бяха видени от около 50 000 души.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Навалица за Пикасо

ДС