Софийска филхармония МЕГАБОРД

Пикасо за $120 млн. излиза на търг

Спад в продажбите на изкуство - за първите шест месеца оборотът на „Кристис“ е само 3,2 милиарда долара

„Жена с часовник“ (1932) на Пабло Пикасо е портрет на музата му Мари Терез Валтер, нарисуван веднага след като връзката им става известна на обществото. Снимка: "Сотбис" - Пикасо за $120 млн. излиза на търг

„Жена с часовник“ (1932) на Пабло Пикасо е портрет на музата му Мари Терез Валтер, нарисуван веднага след като връзката им става известна на обществото. Снимка: "Сотбис"

Аукционната къща „Сотбис“ ще продаде колекцията на попечителката на Музея за съвременно американско изкуство Емили Фишер Ландау, оценена на повече от 400 млн. долара, съобщиха от „Сотбис“.

Основен фокус на разпродажбата ще бъде „Жена с часовник“ (1932) на Пабло Пикасо – портрет на музата му Мари Терез Валтер, нарисуван веднага след като връзката им става известна на обществото. Ландау купува картината през 1968 г. и в продължение на много години платното виси над камината в дома ú в Ню Йорк. Експертната оценка на стойността му е 120 млн. долара.

Емили Фишер Ландау почина през март 2023 г. на 103-годишна възраст. Тя започва да колекционира изкуство през 1969 г. с парите, които получава като застраховка, след като крадци обират дома ú и изнасят скъпоценности, които в продължение на много години ú е подарявал съпругът ú Мартин Фишер. На търг през ноември ще бъдат продадени 120 творби от нейната колекция.

Освен Пикасо, очаква се да бъдат продадени картините „Boss” (1964) на Ед Ръш, както и платна на Марк Ротко. Картината „Знамена“ (1986) на Джаспър Джоунс е оценена на 35-45 милиона долара, а автопортрет на Анду Уорхол от 1986 г. – на 15-20 милиона.

Експертите отбелязват, че тази разпродажба може да компенсира проблемите на аукционните къщи от първата половина на тази година. „Кристис“ вече съобщиха, че за първата половина на 2023 г. сумарният обем на продажбите им е бил 3,2 милиарда долара, което е с 23% по-малко от предходната. „Сотбис“ пък през юли се отказаха да публикуват отчет за продажбите за първите шест месеца.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg