Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пилето лети по Уортън и Чаплин в Младежкия театър

Васил Дуев с премиера на 1 и 2 октомври

Основата на спектакъла е пиесата на Наоми Уолъс по романа на Уилям Уортън. Снимки: Иван Дончев - Пилето лети по Уортън и Чаплин в Младежкия театър

Основата на спектакъла е пиесата на Наоми Уолъс по романа на Уилям Уортън. Снимки: Иван Дончев

„Пилето“ на Уилям Уортън днес ще полети в Младежкия театър, а долу на сцената под него ще остане фюрерът от „Великият диктатор“ на Чарли Чаплин. Спектакълът на Васил Дуев ще бъде показан премиерно на 1 и 2 октомври, а един от зрителите ще получи награда полет с парапланер.

Основата на творбата е пиесата на Наоми Уолъс по романа на Уилям Уортън. Тя е поставена за първи път в Лондон през март 1997 г. На сцената на Младежкия текстът ще бъде обогатен и с моменти, инспирирани от едноименния филм на Алън Паркър от 1984 г., който праща действието по време на Виетнамската война, а не на Втората световна. Още по-нестандартно изглежда и решението в „Пилето“ на Дуев да се включат и текстове от „Великият диктатор“ (1940) – един от най-знаковите филми на Чарли Чаплин.

Нашите герои предпочитат сънят, бленуването, мечтаенето пред обективния поглед върху сивия свят, казва за спектакъла режисьорът Васил Дуев.

Нашите герои предпочитат съня, бленуването, мечтаенето пред обективния поглед върху сивия свят, казва за спектакъла режисьорът Васил Дуев.

Пиесата на Уолъс е посветена на приятелството и семейството, на любовта и войната, на лудостта и красотата – най-вече на стремежа на човек да полети като птица. Историята разказва за двама приятели, които са израснали заедно, и описва травмите, които получават през Втората световна война. След бойното поле Пилето попада във Военна психиатрична клиника, вярвайки, че е птица. Най-добрият му приятел Ал се опитва да му помогне да се излекува, но и той самият страда психически – а самото действие прелива от техните ученически години до настоящето.

„Нашите герои предпочитат съня, бленуването, мечтаенето пред обективния поглед върху сивия свят – казва за спектакъла Васил Дуев. – И не просто я предпочитат, а избират мечтата като победен ход срещу Света пълен с алчност, войни, завист и неразбирателство. Да, такива хора като мечтателите не оцеляват на тази планета. Пилето, Ал и цялата банда герои на времето си не са в съгласие с тази планета.

Уортън, чиято е първоначалната идея за този полубиографичен, изповедален сюжет е от така наречените „битници”. Те казват: „Спрете Земята! Искам да сляза.” И в нашата версия героите не искат да оцеляват в този контекст, в този усложнен свят – затова му обръщат гръб и отлитат от него… Избират живота в полет, въпреки риска да се разпаднат на атоми в стратосферата, защото знаят, че ще са летели. Ще са имали своя „миг сякаш вечен“.“

Премиерата на постановката на режисьора Васил Дуев е на 1 и 2 октомври.

Премиерата на постановката на режисьора Васил Дуев е на 1 и 2 октомври.

В актьорският състав на спектакъла са Александър Хаджиангелов, Никола Стоянов, Петко Венелинов, Светослав Добрев, Стилиян Желязков и Ярослава Павлова. По сценографията и костюмите работи Мира Петкова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС