VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Пина Бауш и българският „културен“ капитализъм

Сцена от спектакъла „Vollmond“ на Пина Бауш. Снимка: Tanztheater Wuppertal - Пина Бауш и българският „културен“ капитализъм

Сцена от спектакъла „Vollmond“ на Пина Бауш. Снимка: Tanztheater Wuppertal

Снощи попаднах на грандиозен скандал във Фейсбук, който проследих, доколкото можех да издържа, защото името, което се спрягаше основно, беше на Пина Бауш. Доколко и как е известна тази светла личност, е недостойно да обяснявам – но твърденията, които прочетох, ме хвърлиха в тежко съмнение относно „европейщината“ на българските културтрегери, а и на обществото ни като цяло.

Никога на един европеец не би хрумнало да развява името на Пина Бауш като претекст за скандал, дори да е изгубил проект със стойност огромна сума в евро за неин спектакъл.

Никога такъв проект нямаше да бъде отхвърлен без подробно обяснение и дори преговори, а още по-малко с аргументи, засягащи „джендърството“.

Никога в коментари под статии и постове нямаше да се срещнат изречения и умозаключения, които са толкова непосредствено тъпи, че дори не са неуважителни. (След снощи се питам дали умственото състояние на сънародниците ми е ок.)

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Никога за една от най-големите фигури на съвременната сцена не би пламнала подобна пазарска разпра, поне от респект към личността ѝ.

Никога за Пина Бауш нямаше да се говори като за „качествен културен продукт“, защото има възприятия и те са културни, които изключват този вид говорене в подобни, а и във всички случаи.

Никога няма да можем да се наречем европейци, ако респектът към високите културни измерения не стане наша същност, а остане на ниво „разпределяне на сфери на влияние и на финансиране“.

При всичко това ми изглежда съвсем закономерно, че сме единствената страна в Европа, в която не е представян спектакъл на Пина Бауш.

Пина Бауш като индулгенция и обвинителен акт – така я възприехме, така я отразихме, така я „употребихме“.

Търговците не само са в храма, а храмът не им говори нищо – приемат го като мандра за сирене или хамбар, който да се разпродаде. Когато духът корумпира, и Господ не може да помогне.

Вижте още: ОТХВЪРЛЕН КАТО „ПРОЕКТ ЗА НЯКОЛКО ДЖЕНДЪРА“? ЗАПИШЕТЕ МЕ ПРИ ТЯХ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg