Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Пина Бауш и българският „културен“ капитализъм

Сцена от спектакъла „Vollmond“ на Пина Бауш. Снимка: Tanztheater Wuppertal - Пина Бауш и българският „културен“ капитализъм

Сцена от спектакъла „Vollmond“ на Пина Бауш. Снимка: Tanztheater Wuppertal

Снощи попаднах на грандиозен скандал във Фейсбук, който проследих, доколкото можех да издържа, защото името, което се спрягаше основно, беше на Пина Бауш. Доколко и как е известна тази светла личност, е недостойно да обяснявам – но твърденията, които прочетох, ме хвърлиха в тежко съмнение относно „европейщината“ на българските културтрегери, а и на обществото ни като цяло.

Никога на един европеец не би хрумнало да развява името на Пина Бауш като претекст за скандал, дори да е изгубил проект със стойност огромна сума в евро за неин спектакъл.

Никога такъв проект нямаше да бъде отхвърлен без подробно обяснение и дори преговори, а още по-малко с аргументи, засягащи „джендърството“.

Никога в коментари под статии и постове нямаше да се срещнат изречения и умозаключения, които са толкова непосредствено тъпи, че дори не са неуважителни. (След снощи се питам дали умственото състояние на сънародниците ми е ок.)

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Никога за една от най-големите фигури на съвременната сцена не би пламнала подобна пазарска разпра, поне от респект към личността ѝ.

Никога за Пина Бауш нямаше да се говори като за „качествен културен продукт“, защото има възприятия и те са културни, които изключват този вид говорене в подобни, а и във всички случаи.

Никога няма да можем да се наречем европейци, ако респектът към високите културни измерения не стане наша същност, а остане на ниво „разпределяне на сфери на влияние и на финансиране“.

При всичко това ми изглежда съвсем закономерно, че сме единствената страна в Европа, в която не е представян спектакъл на Пина Бауш.

Пина Бауш като индулгенция и обвинителен акт – така я възприехме, така я отразихме, така я „употребихме“.

Търговците не само са в храма, а храмът не им говори нищо – приемат го като мандра за сирене или хамбар, който да се разпродаде. Когато духът корумпира, и Господ не може да помогне.

Вижте още: ОТХВЪРЛЕН КАТО „ПРОЕКТ ЗА НЯКОЛКО ДЖЕНДЪРА“? ЗАПИШЕТЕ МЕ ПРИ ТЯХ

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3