Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Пингвини се къпят във фонтана пред Банята (снимки)

Художничка от Сингапур рисува графит в София

Художничката Мериан Лу във вторник и стенописът ѝ в развитие в следващите дни от седмицата. Снимка: Площад Славейков - Пингвини се къпят във фонтана пред Банята (снимки)

Художничката Мериан Лу във вторник и стенописът ѝ в развитие в следващите дни от седмицата. Снимка: Площад Славейков

Нов графит „расте и се развива” на фасадата на къща на столичната улица „Цар Симеон”. Точно в този район, в участъка между бул. „Мария Луиза” и „Г. С. Раковски“, по стените има доста следи от опити за творческа самодейност, но те се изчерпват с неприлични послания към футболни тимове и патриотични призиви за „Смърт на предателите!”. А новият, вече почти завършен графит, предлага нещо съвсем различно – пингвини сред емблематични софийски забележителности.

Уличната художничка се казва Мериан Лу и е от Сингапур. Гостуването ѝ у нас е по програмата „Artists-in-residence“ на „World of Co“. Мериан Лу е известна и като „Момичето с пингвините”, защото в нейните причудливи картини и илюстрации тези смешни птици живеят в небето и според нея символизират безкрайните възможности на човешките мечти.

В сряда художничката рисуваше Централна минерална баня. Снимка: Площад Славейков

В четвъртък пингвините вече се разхлаждаха във фонтана. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На „Цар Симеон” два пингвина седят на пейка (не на монолит за сядане) пред любимото си дърво на мечтите в центъра на петметровата композиция, из която щъкат още неколцна техни събратя. Те са заобиколени от храм-паметника „Св. Александър Невски”, ротондата „Св. Георги”, Синагогата, софийската джамия „Баня баши” и – кой знае как промъкналата се между толкова много сгради с култово предназначение, Централна минерална баня, заедно с чешмичките и шадравана отпред.

В четвъртък се бяха появили нови подробности. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

След първата си самостоятелна изложба през 2013 г., Мериан Лу организира и курира две групови експозиции, илюстрира шест книжки за деца и прави изложби в Южна Корея и Сингапур. През 2018-а започва проекта „100 дървета на мечтите”, в който мисията ѝ е в сътрудничество с местните общини да направи на 100 места по света 100 стенописа с „Дървото на мечтите” – символ на идеалното пространство, където всички сбъдват стремежи заедно и така създават един нов свят.

Дотук са завършени 5 дървета на мечтите – в Испания, Литва, Латвия, Сингапур и Южна Корея. Шестото се намира на ул. „Цар Симеон” № 60 (близо до кръстовището с „Веслец”) и изглежда почти готово.

В петък стенописът бе почти готов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах