Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пинкас Цукерман отново у нас 8 години по-късно

Цигуларят ще излезе в Зала „България“ като солист и диригент

Пинкас Цукерман с цигулката си „Гуарнери дел Джезу“ от 1742 г. Снимка: Шерил Мазак - Пинкас Цукерман отново у нас 8 години по-късно

Пинкас Цукерман с цигулката си „Гуарнери дел Джезу“ от 1742 г. Снимка: Шерил Мазак

Прочутият американски цигулар Пинкас Цукерман се завръща пред българската публика 8 години след последния си концерт. Виртуозът ще излезе в Зала „България“ на 28 октомври по покана на „Кантус Фирмус“.

Двукратният носител на награда „Грами“ ще свири Моцарт, в програмата са Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка и оркестър №5 в ла мажор, K. 219 и Симфония №40 в сол минор, K.550. Освен като солист със своята цигулка „Гуарнери дел Джезу“ от 1742 г., Цукерман ще влезе и в ролята на диригент на Оркестъра на радио „Класик ФМ“, с който ще си партнира по случай 20-ия юбилей на състава. Инструментът му, наричан „Душкин“, е принадлежал за известен период на Фриц Крайслер, а по-късно е използван няколко десетилетия от друг знаменит изпълнител – американеца от полски произход Самуел Душкин.

Гастролът на Цукерман в София е предпоследният концерт от програмата на „Евпропейски музикален фестивал“. В заключителното събитие на 8 ноември  ще участва друг елитен изпълнител – пианистът Людмил Ангелов, диригент ще бъде Григор Паликаров.

Пинкас Цукерман е сред най-аплодираните имена в света на класическата музика. Цигулар, виолист, диригент, камерен изпълнител и изтъкнат педагог, той гастролира по световните сцени вече над 50 г. Изпълненията и записите му предизвикват възхищение с безупречното си музикално майсторство, изразителност и неповторима красота на тона, пишат музикалните критици.

Роден в Тел Авив през 1948 г., Цукерман започва музикалното си образование в Музикалната академия „Самуел Рубин“. През 1962 г., по време на посещение в Израел, талантът му е забелязан от именитите музиканти Исак Щерн и Пабло Казалс. Впоследствие Цукерман се мести в САЩ, където постъпва в Музикалното училище „Джулиард“ при Исак Щерн и Иван Галамян. Дебютира в Ню Йорк през 1963 г. Четири години по-късно печели наградата „Левентрит“ съвместно с корейския цигулар Кюнг-Уа Чунг. Дебютните му записи от 1969 г. на концертите на Чайковски (под диригентството на Антал Дорати с Лондонския симфоничен оркестър) и Менделсон (с Ленард Бърнстейн и Нюйоркската филхармония) поставят началото на успешна звукозаписна кариера с издадени над 100 албума и многобройни награди.

През 1970 г. Цукерман се насочва към дирижирането, изнасяйки концерти с  Английския камерен оркестър. През 80-те години той е музикален директор на Камерния оркестър „Saint Paul“, а от 1999-а до 2015 г. ръководи оркестъра на Националния център за изкуства на Канада (NACO) в Отава.

Освен концертните изяви, Пинкас Цукерман отдава много енергия и на преподавателската работа. Той е председател на специална изпълнителска програма в Музикалното училище на Манхатън повече от 25 години и преподава в известни образователни институции във Великобритания, Израел, Китай, Канада и др. Негови ученици са Юлиан Рахлин, Гай Браунщайн, Вивиан Хагнер, Джесика Линебах и др.

През есента на 2021 г. Пинкас Цукерман се присъединява към Симфоничния оркестър на Далас като артистичен ръководител и главен образователен съветник за следващите два сезона.

Цукерман е носител на престижната награда „Медал за изкуства“, връчена му от президента Роналд Рейгън, както и на наградата за артистични постижения „Исак Щерн“.

Гостуването на Пинкас Цукерман се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90