Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пипи Дългото чорапче обвинена в расизъм

Цензурират я в родната й Швеция заради некоректни изказвания

Пипи вече ще се хвали, че баща й е крал, без да уточнява, че поданиците му са цветнокожи. - Пипи Дългото чорапче обвинена в расизъм

Пипи вече ще се хвали, че баща й е крал, без да уточнява, че поданиците му са цветнокожи.

Некоректни думи и действия на Пипи Дългото чорапче бяха изрязани в обновената версия на класическия детски едноименен сериал, съобщи шведският телевизионен канал SVT. В официално съобщение на медията е посочено, че някои фрази на прочутата героиня на Астрид Линдгрен могат да бъдат приети от зрителите за оскърбителни.

В осъвременената версия е променено съдържанието на сцените, в които Пипи говори за баща си като „крал на нег…е“. Сега вече зрителите ще чуват само „крал“, без да се уточнява кои са поданиците му. Друга сценка, възприета от шефовете на SVT за расистка, е онази, при която Пипи си дърпа очите настрани, за да се направи на китайче.

“Нашата целева група са децата и ние смятаме, че подобни изказвания и действия могат да са вредни или унизителни за някои от тях“, обясни Полет Росас Хот от SVT. Тя допълни, че компанията „Салткракан“, която държи правата върху произведенията на Астрид Линдгрен, е одобрила промените.

Шведският сериал „Пипи Дългото чорапче“ е от 13 епизода и е излъчен за първи път през 1969 г. Осъвремененият вариант, който освен че е с орязани сцени, е с подобрен звук и картина, ще бъде показан тази Коледа и отделно ще се предлага на DVD.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС