POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пирати-хакери изнудват „Карибски пирати“

Искат огромна сума от Студио „Дисни“, за да не пуснат онлайн копие на новия филм за Джак Спароу

„Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ е петата част от поредицата, чиято световна премиера е предвидена за следващия петък – 26 май. - Пирати-хакери изнудват „Карибски пирати“

„Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ е петата част от поредицата, чиято световна премиера е предвидена за следващия петък – 26 май.

Хакери – но не тези с вируса „ИскаПлаче“, а други, които би било по-подходящо да наречем „КрадеФилм“, твърдят, че са успели да свалят копие на новия филм от поредицата „Карибски пирати“, и настояват да получат откуп от компанията „Уолт Дисни“. В противен случай щели да го разпространят онлайн, съобщават „Холивуд рипортър“ и „Дедлайн“.

Все още няма доказателства дали наистина пиратите-хакери разполагат с филма, но събитията подозрително много приличат на случилото се преди няколко седмици с новия сезон на „Оранжево е новото черно“. Тогава пак хакери обявиха, че са успели да се сдобият с епизодите от предстоящия сезон – и след като от „Нетфликс“ отказаха да им платят, го качиха онлайн.

Боб Айгър, главен изпълнителен директор на „Уолт Дисни“, е разказал за заплахата в понеделник на среща с персонала на ABC преди представянето на есенния сезон на мрежата на рекламодателите във вторник в Ню Йорк. Айгър е обявил, че компанията няма да плати, но не е разкрил името на филма, нито размера на откупа.

„Дедлайн“съобщава, че хакерите са поискали „огромна сума пари“ и са настоявали тя да бъде платена в биткойн, което прави проследяването й много по-трудно. Според „Холивуд Рипъртър“ хакерите са заплашили, че ако исканията им не бъдат приети, ще качат в интернет дълги части от филма. Твърди се, че „Дисни“ вече  работят по случая с ФБР.

„Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ е петата част от поредицата, чиято световна премиера е предвидена за следващия петък – 26 май. Първите четири филма донесоха много пари за „Дисни“ и шефовете на студиото със сигурност са загрижени от опасността приходите им да намалеят.

Преди няколко години сниманият и в България „Непобедимите 3“ изтече в интернет и впоследствие се провали в боксофиса – макар че за това вероятно има и други причини: филмът получи доста нисък рейтинг в специализираните сайтове. Но милионите безплатни гледания също са допринесли за провала.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС