VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Писането като професия – съвети от популярни писатели

Георги Господинов и Алек Попов ще ръководят летни работилници по творческо писане за и младежи в рамките на „СтолицаЛитература“

Георги Господинов ще проведе творческа работилница на тема „Как да разказваме лична история“ на 28 юни. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков  - Писането като професия – съвети от популярни писатели

Георги Господинов ще проведе творческа работилница на тема „Как да разказваме лична история“ на 28 юни. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Капка Касабова пристига в София, за да говори пред родните читатели за имигрантската литература. Писателката гостува у нас в рамките на международната платформа „СтолицаЛитература“ (17-21 юни), чието 11-о издание се фокусира върху писателите имигранти и техните истории.

В рамките на платформата ще се проведат срещи и дискусии с редица родни и чуждестранни автори, сред които Захари Карабашлиев, Кристофър Кастелани, Томас Макгонигъл и други. Ще се включат също и редактори на книги, литературни мениджъри на организации и събития, които обръщат специално внимание на света в контекста на най-голямата мигрантска криза от Втората световна война насам. Всички събития от програмата са с вход свободен.

След края на платформата идват летните работилници по творческо писане за младежи – бъдещото поколение писатели ще има за учители Георги Господинов, Алек Попов, Димитър Кенаров и Иван Димитров. Може да участват от 14 до 18-годишни, крайният срок да се кандидатства е 19 юни.

„Намерени в разказа“ е заглавието на работилницата на Иван Димитров, която ще се проведе от 20 до 22 юни. От 23 до 25 юни е уъркшопът „Как да пишем за природата“ с Димитър Кенаров, Георги Господинов ще обясни „Как да разказваме лична история“ на 28 юни. И трите семинара ще се проведат в къща-музей „Андрей Николов“ (бившата Червена къща). Единствено курсът на Алек Попов е електронен, темата е „За силата на смеха като средство за прeодоляване на травмата, за комедията и карнавала“ и ще се проведе от 1 до 8 юли.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„СтолицаЛитература“ започва на 17 юни, когато от 19 ч. в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе дискусия на тема „Писането като професия“ с ученици, български и чуждестранни писатели. Във вторник, 18 юни, Капка Касабова ще изнесе лекция по творческо писане в Библиотеката по англицистика и американистика в Софийски университет в 18 ч.

В същия ден в 19 ч. Касабова, Захари Карабашлиев, Анджела Родел, Деклан Мийд, Кишани Видяратна, Кристофър Кастелани, Томас Макгонигъл и Уил Еванс ще проведат разговор за имигрантската литература в „Перото“.

Вечерта ще приключи с Международен литературен пърформанс от 21 ч., в който участие ще вземат Айрил Фолк, Албена Шкодрова, Александър Христов, Йоанна Елми, Карън Аутън, Карън Паркман, Мария Македонска, Мария Рева, Мелиса Уан, Станислава Славова-Петкова.

Последното събитие от програмата ще е в петък, 21 юни, когато в Американския център в Столичната библиотека Искра Ангелова, Дончо Дончев, Кристиян Илиев, Иван Жековски, Християна Стоименова, Стоил Стоянов, ЖР Еспосито и Веселина Бояджиева ще четат на английски къси разкази от Георги Господинов, Здравка Евтимова, Деян Енев, Красимир Дамянов, Александър Шпатов и Бистра Величкова.

Проектът „СтолицаЛитература“ се организира от Фондация „Елизабет Костова“ и с финансовата подкрепа на Столична община и Фондация „Америка за България“.

Пълна програма на „СтолицаЛитература“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg