Писането като професия – съвети от популярни писатели

Георги Господинов и Алек Попов ще ръководят летни работилници по творческо писане за и младежи в рамките на „СтолицаЛитература“

Георги Господинов ще проведе творческа работилница на тема „Как да разказваме лична история“ на 28 юни. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков  - Писането като професия – съвети от популярни писатели

Георги Господинов ще проведе творческа работилница на тема „Как да разказваме лична история“ на 28 юни. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Капка Касабова пристига в София, за да говори пред родните читатели за имигрантската литература. Писателката гостува у нас в рамките на международната платформа „СтолицаЛитература“ (17-21 юни), чието 11-о издание се фокусира върху писателите имигранти и техните истории.

В рамките на платформата ще се проведат срещи и дискусии с редица родни и чуждестранни автори, сред които Захари Карабашлиев, Кристофър Кастелани, Томас Макгонигъл и други. Ще се включат също и редактори на книги, литературни мениджъри на организации и събития, които обръщат специално внимание на света в контекста на най-голямата мигрантска криза от Втората световна война насам. Всички събития от програмата са с вход свободен.

След края на платформата идват летните работилници по творческо писане за младежи – бъдещото поколение писатели ще има за учители Георги Господинов, Алек Попов, Димитър Кенаров и Иван Димитров. Може да участват от 14 до 18-годишни, крайният срок да се кандидатства е 19 юни.

„Намерени в разказа“ е заглавието на работилницата на Иван Димитров, която ще се проведе от 20 до 22 юни. От 23 до 25 юни е уъркшопът „Как да пишем за природата“ с Димитър Кенаров, Георги Господинов ще обясни „Как да разказваме лична история“ на 28 юни. И трите семинара ще се проведат в къща-музей „Андрей Николов“ (бившата Червена къща). Единствено курсът на Алек Попов е електронен, темата е „За силата на смеха като средство за прeодоляване на травмата, за комедията и карнавала“ и ще се проведе от 1 до 8 юли.

„СтолицаЛитература“ започва на 17 юни, когато от 19 ч. в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе дискусия на тема „Писането като професия“ с ученици, български и чуждестранни писатели. Във вторник, 18 юни, Капка Касабова ще изнесе лекция по творческо писане в Библиотеката по англицистика и американистика в Софийски университет в 18 ч.

В същия ден в 19 ч. Касабова, Захари Карабашлиев, Анджела Родел, Деклан Мийд, Кишани Видяратна, Кристофър Кастелани, Томас Макгонигъл и Уил Еванс ще проведат разговор за имигрантската литература в „Перото“.

Вечерта ще приключи с Международен литературен пърформанс от 21 ч., в който участие ще вземат Айрил Фолк, Албена Шкодрова, Александър Христов, Йоанна Елми, Карън Аутън, Карън Паркман, Мария Македонска, Мария Рева, Мелиса Уан, Станислава Славова-Петкова.

Последното събитие от програмата ще е в петък, 21 юни, когато в Американския център в Столичната библиотека Искра Ангелова, Дончо Дончев, Кристиян Илиев, Иван Жековски, Християна Стоименова, Стоил Стоянов, ЖР Еспосито и Веселина Бояджиева ще четат на английски къси разкази от Георги Господинов, Здравка Евтимова, Деян Енев, Красимир Дамянов, Александър Шпатов и Бистра Величкова.

Доза Щастие

Проектът „СтолицаЛитература“ се организира от Фондация „Елизабет Костова“ и с финансовата подкрепа на Столична община и Фондация „Америка за България“.

Пълна програма на „СтолицаЛитература“

Bookshop 728×90