Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Писател с „Гонкур“ представя книгата си в София

Никола Матийо ще срещне публиката с „А след тях и децата им“

Никола Матийо позира с френското издание на романа си „А след тях и децата им“ през ноември 2018 г., когато му присъждат „Гонкур“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Писател с „Гонкур“ представя книгата си в София

Никола Матийо позира с френското издание на романа си „А след тях и децата им“ през ноември 2018 г., когато му присъждат „Гонкур“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският писател Никола Матийо, носител на наградата „Гонкур“ за 2018 г., пристига в България, за да представи лично наградената си книга „А след тях и децата им“. На 5 март той ще се срещне с читатели в столичната зала „Славейков“ на Френския институт.

„А след тях и децата им“ на пръв поглед е история за срещата и конфликта между две млади момчета и живота им в период от шест години – Антони, син на френски работник и Хасин, дете на марокански емигранти. Кражбата на един мотор раздвижва пластове от стаени конфликти в общество, обединено от привидности и национална политика, но всъщност дълбоко наранено от усещането за непотребност. Докато двамата тийнейджъри изживяват естествения си бунт, родителите им се опитват да съберат последните остатъци от своето достойнство, за да осигурят бъдещето им. Успяват ли? Или „след тях и децата им“ ще останат затворени между високите стени на своята среда, класа и произход.

Романът връща читателя във Франция в зората на 90-те, когато мнозина от работническата класа се оказват безработни и непотребни за новото време, а децата, които трябва да изхранват, израстват на улицата в обстановка на безвремие, безперспективност и шокиращ за възрастта им цинизъм. Тези условия на живот и ежедневният сблъсък с унижението стават провокират всевъзможни конфликти – класови, расови и междуличностни.

Темата е близка на писателя, защото самият той е представител на тази генерация. Матийо е роден на 2 юни 1978 г. в Епинал, Източна Франция. Образованието си получава в частно католическо училище, където за първи път се сблъсква със сериозните социални различия между учениците, но и среща подкрепа от преподавателите си в своите първи опити в литературата.

„Още на 14 знаех, че искам да бъда писател, но ми отне много време, за да стана такъв. Пътят беше дълъг и болезнен, а аз трябваше да го извървя съвсем сам“, споделя след време Матийо.

Бъдещият писател завършва сценично изкуство в университета в Мец, после работи като журналист, деловодител, писар, както и като служител в Асоциацията за контрол на качеството на въздуха.

Дебютният му роман „Aux animaux la guerre“ (2014) привлича вниманието на читателите, адаптиран е и за телевизионен минисериал от френска телевизия. Още тогава авторът се занимава с темата за деиндустриализацията на Източна Франция. Идеята той доразвива в „А след тях и децата им“, втория му роман. Той му носи най-престижната френска награда за литература – „Гонкур“ за 2018 г.

Романът на Никола Матийо е издаден на български от издателство „Парадокс“. Водещ на събитието ще бъде журналистът и преводач Георги Ангелов. На срещата с автора ще присъства и преводачът на книгата Владимир Сунгарски.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах