Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Писател съди Спилбърг заради „Мостът на шпионите“

Джайлс Уител издава книга със същото заглавие през 2010 г.

Филмът „Мостът на шпионите“ на Стивън Спилбърг се концентрира върху американски адвокат, изигран от Том Ханкс, който е вербуван да защитава съветски шпионин (Марк Риланс) и да помогне на ЦРУ да спаси изчезнал пилот. - Писател съди Спилбърг заради „Мостът на шпионите“

Филмът „Мостът на шпионите“ на Стивън Спилбърг се концентрира върху американски адвокат, изигран от Том Ханкс, който е вербуван да защитава съветски шпионин (Марк Риланс) и да помогне на ЦРУ да спаси изчезнал пилот.

Британски писател съди филмовите студиа зад „Мостът на шпионите“ на Стивън Спилбърг. Джайлс Уител, журналист, който в момента е водещ колумнист на „Таймс“, издава документална творба със същото име преди шест години. Нещо повече – в нея до голяма степен се покрива материята от холивудската шпионска драма, включително казуса с размяната на затворници между САЩ и Съветския съюз по време на Студената война.

Филмът на Спилбърг се концентрира върху американски адвокат, изигран от Том Ханкс, който е вербуван да защитава съветски шпионин (Марк Риланс) и да помогне на ЦРУ да спаси изчезнал пилот.

Страните по делото са били на изслушване в съд в Лондон в петък. Документи от заседанието, цитирани от британския „Гардиън“, сочат, че Уител и преди е съдил „Дриймуъркс“ за това, че нямат позволение да използват заглавието „Мостът на шпионите“. Адвокатите на писателя твърдят, че студиото, чийто съсобственик е Спилбърг, първоначално се съгласило да свърже книгата със сайтовете, посветени на филма – след това обаче се отметнало от сделката.

„Мостът на шпионите“, първият филм на Спилбърг като режисьор от три години насам, има шест номинации за Оскар, включително за най-добър филм, най-добра поддържаща мъжка роля и най-добър оригинален сценарий. Церемонията по връчването на наградите е в Лос Анджелис на 28 февруари.

До момента нито Уител, нито студиата са правили публични коментари по делото.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg