Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Писатели бойкотират награда за „Шарли Ебдо“

Не всички видни членове на литературния свят подкрепят френското издание

Карикатура на Мохамед с надпис „Аз съм Шарли“ на корицата на първия брой на списанието сред кървавия атентат през януари. - Писатели бойкотират награда за „Шарли Ебдо“

Карикатура на Мохамед с надпис „Аз съм Шарли“ на корицата на първия брой на списанието сред кървавия атентат през януари.

Най-малко шестима писатели, сред които Майкъл Ондатджи, бойкотират ежегодната официална церемония на международната организация ПЕН заради решението ѝ да даде годишната си награда за свобода на словото на френското сатирично списание „Шарли Ебдо“. Благотворителната галавечеря е на 5 май в Американския музей по естествена история в Ню Йорк.

Официалното становище на ПЕН (чието име е абревиатура от английски на думите „поети“, „есеисти“ и „романисти“), оповестено в неделя, гласи, че писателите са разочаровани от изобразяването на мюсюлманите в „Шарли Ебдо“, както и от цялостното им лишаване на основно граждански права. При атака на ислямисти в редакцията на списанието в Париж през януари загинаха общо 12 души. По-голямата част от литературната общност застана зад позицията на изданието, но се чуха и гласове, които изразяват негодувание от обидните карикатури на пророка Мохамед.

„Бях много разочарован, когато чух за наградата“, заяви Франсин Проус, бивш директор на PEN, пред „Асошиейтед прес“. Проус коментира, че тя служи на „свободата на словото без ограничения“ и осъжда атентата през януари, но че даването на наградата засвидетелства „възхищение и уважение“ към работата на лауреата. Не мога да си представя да съм в публика, която аплодира за „Шарли Ебдо“, коментира тя.

Според Питър Кери наградата излиза извън традиционната роля на организацията да защитава свободата на словоте от потисничеството на властта. „Извършено бе отвратително престъпление, но беше ли работа на ПЕН да взема думата самоволно“, попита писателят пред „Ню Йорк Таймс“. „Всичко това се усложнява от затварянето на очите на ПЕН пред културната арогантност на френската нация, която не признава моралното си задължение към голям и често безсилен сегмент от населението си“, добави той.

Общо над 60 писатели членове на асоциацията трябваше да са водещи на различни части от церемонията. Според официалното съобщение на ПЕН шестима от тях досега са се отказали –освен Проус, Кери и Ондадтжи, това са Тею Коул, Рейчъл Кушнер и Тайе Селаси.

Американската галавечер на ПЕН е акцентът в продължаващия цяла седмица фестивал на свободния глас, който се смята за възхвала на артистичните постижения. В минали години отличия са получавали Онтаджи, Салман Рушди и Филип Рот.

Кратък коментар по случая направи Рушди, бивш президент на организацията, който ог години крие местоживеенето си заради смъртната присъда, издадена му в арабския свят за „Сатанински строфи“. По думите на писателя, Онтаджи и Кери са му стари приятели, но в случая „грешат ужасно“.

„Ако PEN, в качеството си на организация на свободното слово, не може да защити и ознаменува хора, убити заради това, че рисуват, то честно казано, не си заслужава името“, обясни Рушди и добави: „Това, което искам да кажа на Питър и Майкъл, а и на другите – надявам се никога никой да не ви преследва“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg