Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Писатели броят фенове на панаир в НДК

Ще се появят ли Георги Господинов и Милен Русков?

Пролетният базар на книгата в НДК се открива на 3 юни. - Писатели броят фенове на панаир в НДК

Пролетният базар на книгата в НДК се открива на 3 юни.

Съвременните български писатели отново имат шанс да преброят кой има повече почитатели. Това ще се случи след броени дни на Пролетния базар на книгата в НДК. Откриването на изложението е на 3 юни от 11 ч. Издателствата ще представят най-новата си продукция на три етажа във фоайетата на сградата. 

Организаторите – Асоциация „Българска книга“, обявяват, че специалният гост на събитието ще бъде турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. Но най-запалените читатели ще търсят основно среща с любимите си автори на живо. На предишния Панаир – преди Коледа пак в НДК, голямата навалица беше пред щанда на издателство „Жанет 45“, където Георги Господинов предизвика опашка за автографи. Това му докара определения като „абсолютен коледен кич“ от някои негови колеги. Каквито и скандали да предизвикват агресивните пиар кампании на това или друго издателство обаче, похвално е, че Господинов намери начин да накара мнозина отказали се от българската литература да посегнат отново към нея. С това той повлия на читателите да посегнат към книгите и на редица други родни автори.

На щандовете на своите издателства автографи ще раздават: Боян Биолчев, Богдан Русев, Ваня Щерева, Васил Георгиев, Владимир Зарев, Деян Енев, Добромир Банев, Евгений Дайнов, Ивинела Самуилова, Иво Сиромахов, Иво Топалов, Калин Терзийски, Марко Ганчев, Маргарита Петкова, Мирела Иванова, Михаил Вешим, Радослав Парушев, Теодора Димова и др.

Все още не е обявено дали ще присъства звездата от предишния панаир Георги Господинов, както и авторът на „Възвишение“ Милен Русков. Господинов явно няма да участва, защото всяка негова поява е предшествана от словесни фойерверки в медиите. Напрежението между двамата с Русков стана известно по Коледа, а преди дни неволно го потвърди и издателката им Божана Апостолова с молба, отправена публично във фейсбук: Момчета, не се самоубивайте взаимно.

Носителката на „Аскеер 2014“ за пиесата „Покана за вечеря“ Оля Стоянова ще се включи в благотворителното четене в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина. В акцията ще участват още Стефан Иванов, Палми Ранчев, Катя Йосифова, Иван Цанев, Иван Теофилов, Яница Радева, Валентин Дишев и др. Събраните средства ще бъдат пратени в посолствата на пострадалите държави.

В деня на откриването на базара ще гостува един от най-търсените турски автори Ахмед Юмит, за да представи най-новата си книга „Дервишката порта“. Сред чуждите гости е и сръбският писател Братислав Петрович („Цариградски друм“), бивше ченге и ветеран от войната в Косово.

На Пролетния базар ще има и премиери. Леа Коен ще представи новия си роман „Събирач на дневници“, откъси от който на живо ще прочете актрисата Касиел Ноа Ашер. Почитателите на поезията ще чуят новите стихотворения на Федя Филкова, събрани в книгата „Нищо тъмно“ и сборника с разкази „Третата жена“. 100-годишнината от рождението на Хулио Кортасар пък ще бъде отбелязанас джаз-четения.

Книжният базар в НДК ще продължи до 8 юни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg