Софийска филхармония МЕГАБОРД

Писатели по никое (пролетно) време

Ново издание на „Литературни срещи“ с Алек Попов, Захари Карабашлиев, Радослав Бимбалов

От ляво надясно по часовниковата стрелка: Алек Попов, Захари Карабашлиев, Радослав Бимбалов, Кристин Димитрова. Снимки: Гергана Костадинова, Благой Кирилов/БГНЕС, „Площад Славейков“ и Антон Кръстев - Писатели по никое (пролетно) време

От ляво надясно по часовниковата стрелка: Алек Попов, Захари Карабашлиев, Радослав Бимбалов, Кристин Димитрова. Снимки: Гергана Костадинова, Благой Кирилов/БГНЕС, „Площад Славейков“ и Антон Кръстев

Алек Попов, Захари Карабашлиев, Николай Терзийски и Радослав Бимбалов са част от писателите в предстоящите „Литературни срещи“ с читателите в София. Инициативата ще привлече вниманието върху литературните процеси и връзките на литературата с останалите изкуства.

„Литературни срещи – Пролет“ ще представят повече от 20 участници от различни сфери на изкуствата, съобщи заместник-кметът на София Мирослав Боршош. Пролетните „Литературни срещи“ включват писателска, поетична, сценографска, фотографска, драматургична, журналистическа, художествена, кураторска, музикантска, хуманитарна и научна перспектива.

Началото е днес, 30 март, когато от 19 ч. Захари Карабашлиев ще бъде в „Гьоте институт“ за разговор с Тони Николов. Двамата ще дискутират своите творчески, лични и житейски избори, как Карабашлиев решава дали една идея е подходяща за роман, разказ или драма, зад какви каузи застава и кое е наклонило везните, за да се върне от Америка в България.

Програмата продължава на 31 март от 10 ч., когато в библиотеката на „Гьоте институт“ ще се проведе презентация и практическо обучение на Бюро „Творческа Европа“ – България – офис „Култура“. Събитието е свързано с една от най-големите програми за мобилност на артисти и професионалисти от културния и творчески сектор – „Culture Moves Europe“.

В 19 ч. същия ден започва поредица от срещи – началото е с Алек Попов и неговия разказ „Пътят на охлюва“, написан по действителен случай. След него на сцената ще излезе Еми Барух, която ще говори за фотографите, които с изключителна чувствителност и умение успяват да покажат съвременния свят, да провокират мисъл, емоция и действие сред публиката; за фотокнигите като различен вид книга; за изборите, които вече 10 години прави екипът на „ФотоФабрика“.

През откъси от последния си роман „Ще се върна за теб“ писателката Кристин Димитрова ще говори за трудното намиране на смисъла в един бързо променящ се свят, който не се интересува от нищо и никого поотделно.

Издателката и преводач Антоанета Колева ще разкаже „защо е плодоносно и щастливо да се избира етоса на непрекъснати провокации по границите между фундаментални отрези от интелектуалната реалност и привидно недокосващи се професионални полета, свързани с книгите“.

Николай Терзийски ще търси отговори на въпросите „Кой съм аз?“ и „Защо съм тук?“ през откъси от романите си „Отлъчване“, „Хроники на неведомото“, „Звезди под клепачите“, на фона на изображения и музика.

Писателят и драматург Иван Димитров ще запознае публиката с един комар, или по-точно казано с част от пиесата си и бъдещия си сборник с кратки разкази „Как се сприятелих с един комар“, чието действие се развива по времето на извънредното положение.

На 1 април между 13 и 17 ч. ще се състои дискусия, посветена на темата „Отвъд човешкото“. Нейни модератори ще бъдат Александър Попов и Константин Георгиев, които изследват връзката между социалните науки, хуманитаристиката и научната фантастика. Част от акцентите в дискусията ще бъдат текстове на писателите Ричард Пауърс и Тед Чанг, а в разговора ще бъде включено специално направеното за събитието интервю с историчката на околната среда Батшиба Демут. Събитието ще постави в директен и задочен разговор писатели, литературни критици, учени и публика.

Пълна програма на събитията може да видите в сайта на инициативата.

„Литературни срещи“ продължават да търсят още възможни връзки между литературата и другите изкуства, между литературата и науката, да уплътняват нишките, които подчертават осмислянето на литературните процеси като част от по-широката картина на тенденции и взаимодействия.

„Литературни срещи Пролет“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“; Столична община и Министерство на културата.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах