Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Писатели с призив за бойкот на мемоари за управлението на Тръмп

„Предателите - без издателски сделки“, гласи отворено писмо, подписано от над 500 души

Стопкадър от видео, разпространено от Белия дом, с изказването на Доналд Тръмп от последния му ден като президент на САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Писатели с призив за бойкот на мемоари за управлението на Тръмп

Стопкадър от видео, разпространено от Белия дом, с изказването на Доналд Тръмп от последния му ден като президент на САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 500 американски писатели, литератори и издатели подписаха отворено писмо, в което призовават издателския бранш да не подписва сделки за мемоари на автори от администрацията на Тръмп.

„Тези, които позволиха, разпространиха и прикриха престъпления срещу американския народ, не бива да забогатяват през хазната на издателския бизнес“, се казва в писмото, цитирано от „Гардиън“.

Автор на призива е писателят Бари Лига. Към неговия призив са се присъединили популярни имена от американската литературна сцена, например Селест Инг, авторката на „Малки пожари навсякъде“, и Чък Уендиг, написал няколко книги от „Междузвездни войни“.

Озаглавено „Предателите – без издателски сделки“, писмото започва с уточнение, че САЩ има най-голяма роля за бойкотирането на мемоарите на чиновниците на Тръмп, защото тъкмо там издателският бизнес понякога разчита на парите и лошата слава на „доста съмнителни хора“, като им предлага добри сделки, от които те не само забогатяват, но и изчистват репутацията си.

„Обикновено отиващата си администрация може да – и най-вероятно ще – разчита добър договор да омекоти удара от падането от власт– коментира Бари Лига пред „Пъблишърс Уийкли“. – В случая с администрацията на Тръмп и неговата история на избухвания, лъжи и склоняване към бунтове, не можем да позволим това да се случи. Никой не бива да забогатява, ако е допринесъл за злото.“

Бойкотът е подкрепен от редица издатели, книжари и служители в издателския бизнес.

„Нито един чиновник на администрацията, който затваряше децата зад решетки, извършваше неразрешени операции на затворени жени и се надсмиваше на науката, докато милиони се инфектираха със смъртоносен вирус, не бива да забогатява от книгоиздаване“, се казва в призива.

През ноември таблоидът „Ню Йорк Поуст“, собственост на Рупърт Мърдок, излезе със статия, в която се казва, че Тръмп „е бомбардиран с предложения за тв и книгоиздателски сделки, някои от които на стойност 100 млн. долара“.

Писмото на Лига идва в седмицата, в която десният сенатор от Мисури Джош Хоули бе принуден да потърси ново издателство за книгата си „The Tyranny of Big Tech“. „Саймън & Шустър“ се отказаха от изданието с аргумента, че в книгата има недоказани твърдения, че изборите са били нечестни. Решението на издателството не получи одобрението на Американската национална коалиция срещу цензурата.

Дебатът се повдига във време, когато издателствата все повече се замислят какви книги публикуват. През ноември служители на „Пенгуин Рандъм Хаус“ протестираха срещу решението да се публикува нова книга на канадския психолог Джордан Питърсън, самопровъзгласил се за „професор срещу политическата коректност“. Миналата година „Ашет“ се отказа от сделка за публикуване на мемоарната книга на Уди Алън, след като служители на издателство демонстративно напуснаха работните си места, за да стачкуват.

Писмото завършва с позоваване на т. нар. „Son of Sam laws“ – поредица от закони, които възпрепятстват забогатяването на престъпници чрез издателски сделки.

„Ние вярваме в силата на думите и сме изморени от индустрия, която обича да засипва с пари чудовищата около нас, затова ще направим каквото е по силите ни, за да спрем това“, завършва писмото.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС