Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Писатели събраха над £150 хил. за бежанците само за ден

Акцията започна Патрис Нес, скоро към него се присъедини Джон Грийн и още близо 10 автори

Авторът на „Вината в нашите звезди“ бе вторият писател, който се включи в благородната инициатива. - Писатели събраха над £150 хил. за бежанците само за ден

Авторът на „Вината в нашите звезди“ бе вторият писател, който се включи в благородната инициатива.

Писателите Патрик Нес и Джон Грийн набраха над 150 хиляди паунда за каузата „Спасете децата“ – за по-малко от денонощие – като част от апела да се помага на бежанците, опитващи да се установят в Европа. Всичко започна малко преди обяд в четвъртък, когато Нес обяви, че ако се съберат дарения от 10 хиляди паунда, той ще ги удвои. Към призива му се включиха първо Джон Грийн, а после и редица други писатели… и целта пред кампанията в петък вече е 200 хиляди лири.

„Гневното ми туитване не върши почти никаква работа“, написа Патрик Нес в „Туитър“ малко преди да сподели линк към страница за дарения с обещанието да дари 10 хиляди паунда, ако същата сума бъде събрана от доброволци.

Целта бе постигната за около два часа. Някъде по същото време в инициативата се включи и един от най-продаваните съвременни писатели, Джон Грийн, автор на „Вината в нашите звезди“, който даде същото обещание. В кампанията в следващите часове влязоха още Дерек Ленди, Джоджо Мойс, Ханк Грийн и още неколцина други автори.

В ранния следобед в петък равносметката на дарителската страница сочи, че за децата са събрани близо 160 хиляди паунда. Появи се и обещание от писателката Лиса Йънг, че ако сумата стана 195 хиляди, тя ще я закръгли на 200 хиляди.

„Не мога да ви опиша колко съм трогнат – написа Патрик Нес. – Изпълнихте сърцето ми! Благодаря ви, хора, страшно ви благодаря!“

Програмата „Спасете децата“ работи в над 120 държави по целия свят и е посветена на опазване на животите и правата на малчуганите, както и на помощ за тях да отключат потенциала си. Събраните от Нес средства ще бъдат насочени към Близкия изток и по-специално – към Сирия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg