Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Писатели създават „Декамерон“ за времето на Ковид

Група нюйоркчани се събират всяка вечер, за да си разказват истории

Маргарет Атууд е в редакторския екип на „Четиринадесет дни“ - разкази от първите дни на пандемията в стила на бокачовия „Декамерон“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Писатели създават „Декамерон“ за времето на Ковид

Маргарет Атууд е в редакторския екип на „Четиринадесет дни“ - разкази от първите дни на пандемията в стила на бокачовия „Декамерон“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джон Гришам и Диана Габалдон са сред групата писатели, автори на нов „Декамерон“ за съвремието и ерата на Ковид. Романът е със сюжет, подобен на този в „Декамерон“ от Бокачо – флорентинският автор описва дните на няколко приятели, които си разказват истории, затворени във вила край Флоренция в опит да избегнат чумата, а в съвременния вариант група съседи прекарват 14 дни заедно в жилищна кооперация в Манхатън.

„Четиринадесет дни: Неразрешено събиране“ е колаборативен роман по идея на Дъглас Престън, който искал да помогне на колегите си писатели по време на пандемията. В екипа влизат още Тес Геритсен („Хирургът“), Ема Донахю („Стая“), Селесте Инг („Малки пожари навсякъде“), Дейв Егърс („Кръгът“) и др. Действието в книгата се развива в първите дни на пандемията, когато група съседи, останали в жилищна кооперация в Ню Йорк след „бягството на богаташите“, се събират всяка вечер на покрива на сградата.

„Идеята ми хрумна, когато четох „Декамерон“ като тинейджър – казва Престън, цитиран от „Гардиън“. – Аз колекционирам истории и първоначалната ми идея бе да събера всички тях в рамката на наратив от типа на „Декамерон“, в който група хора се оттегля в къща на брега на Мейн по време на пандемия. Но когато се опитах да пиша, резултатът бе много непоследователен и бързо изоставих идеята. Тогава дойде истинската пандемия.“

Престън е президент на Гилдията на авторите – организация, която обмисля съставянето на антология в помощ на писателите в Америка.

„Но антологиите могат да бъдат доста скучни – отбелязва Престън. – Хрумна ми, че идеята за „Декамерон“ може да бъде пренесена в съвремието и да включи нюйоркчани, затворени в жилищна сграда по време на Ковид, които се събират на покрива всяка вечер и си разказват истории, за да минава времето – всякакви истории: скандални, трогателни, забавни, ужасяващи, трагични или зловещи.“

Сред редакторите е и Маргарет Атууд, която също поканила „еклектична група писатели, от автори на романтични истории до изследователи на Шекспир, от поети до анонимни писатели, от автори на детски книги до писатели в научно-фантастичния жанр.“

„Учудих се колко много писатели обикнаха идеята и искаха да се включат – допълва Престън. – Те не просто написаха историите, но и създадоха персонажите, които да ги разкажат на покрива. По този начин „Четиринадесет дни“ се превърна в нещо като протест срещу балканизацията* на съвременната литературна култура. Резултатът е развлекателен, жив, а не като историите, които се разказват късно след вечеря от гости със съмнителна трезвеност. Не мисля, че подобна група еклектични автори или творбите им са събирани някога по този начин.

Авторите на всеки отделен разказ са анонимни до края на книгата, където е посочено коя глава от кого е писана. Така четенето се превръща в забавна литературна загадка, но има и по-дълбоко послание – фокусът е върху текста, а не върху знаменитостите, отбелязва Престън.

Очаква се „Четиринадесет дни“ да излезе на англоезичния пазар през пролетта на 2022 г. Всички приходи ще отидат в подкрепа на Гилдията на авторите, която работи в подкрепа на американските писатели. Авторите в книгата също ще получат хонорар, след щедро дарение на Сюзан Колинс („Игрите на глада“).


* „Балканизация“ е легитимен термин в английския език, който означава „фрагментиране, разпадане, липса на връзка“ – бел. ред.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg