Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Писателите във война, стрелят с правописни грешки

 - Писателите във война, стрелят с правописни грешки

Играта на тронове в Съюза на писателите ескалира. След неуспешния опит да си изберат нов председател на 18 януари, на арт фронта излязоха творци, които стрелят по врага… с правописни грешки. Боян Ангелов – човекът, посочен от починалия миналата година шеф на СБП Николай Петев, получи най-много гласове в състезанието за поста. Те обаче не му стигнаха да завземе властта и стопанисва имотите на Съюза, защото бе осуетен опит да се гласува с пълномощни, предоставени от отсъстващи членове на творческата организация.

Писателите открито говорят за сделки за милиони с имоти, ощетили СБП по времето на Петев. Само от продажбата на сграда на „София прес“ в касата на сдружението е трябвало да влязат 1,2 млн. лв. Твърди се обаче, че там има едва 50 000 лв. В Съюза се тревожат дали „наследникът“ на Петев няма да замете следите от машинациите, дали ще откаже да направи ревизия.

Втори вот за избора на нов председател официално все още не е насрочен. Но се говори, че ще е бъде на 31 май. Междувременно войната между лобитата в СБП се разгаря. Благовеста Касабова – член на Управителния съвет на Съюза, публикува открито писмо във вестника на СБП – „Словото днес“, което се цели в опонентите на Боян Ангелов. Те й отвърнаха със самото й писание, но с поправки на правописните й грешки, нанесени с червена химикалка.

Otvoreno pismo

Корекцията е дело на един от писателите в опозиция – Никола Инджов, който прати за публикация в „Словото“ отговор на писмото на Касабова. Вижте го:

„В брой 6 (738) от 13 февруари на в. „Словото днес” прочетох текст на Благовеста Касабова, поместен на челно място на стр. 3, озаглавен „Отворено писмо до членовете на Съюза на българските писатели“, – пише Инджов. – Тъй като все още съм член на СБП, приемам писмото за адресирано и до мене. Поради това отговарям незабавно с надеждата, че моят отговор ще бъде поместен на същото място в същия вестник непосредствено в следващия брой, като изпращам настоящето послание своевременно, т.е. преди техническото приключване на въпросното издание.

Настоявам да бъде отпечатано и факсимилето с отбелязаните необичайно много правописни грешки в текста на Бл. К. Поради влошено зрение вероятно не съм забелязал и други пропуски от граматическо естество. Подчертал съм още началния израз в писмото на Бл. К., в който тя просто ни напомня, че е член на СБП от 1983 г. Доста късно, което все пак подсказва нещо в нейната забавена творческа реализация. Впрочем, има известни съмнения за достоверност на посочената година, когато Бл. К. е приета в нашата организация. Един от ръководителите на СБП по това време не си спомня за нея, не я познава като съюзен член, нищо от писанията й не е чел. Друг твърди, че в справочния бележник на СБП от 1986 или 1987 г. името Благовеста Касабова липсва. Както и да е, във факсимилето е отбелязано и противоуставното й твърдение, че пълномощията за гласуване били „съвсем законни”. В скоби казано, това е опит за подвеждане на членовете на СБП, на които се внушава, че може да се гласува с пълномощия, и някои от тях се съгласяват да участват във вота по този начин. Спомнете си, че предишното събрание с чисто юридически аргументи отхвърли този начин на гласуване.

Ето описание на грешките в откритото писмо на Бл. К, член на УС на СБП, до всички останали в гилдията, между които има писатели с академични и научни звания, с многотомно творчество, с престиж на познавачи на българския език и т. н.

1. В изречението „Всички те в изборната надпревара…” има две излишни запетайки.
2. Следват 4 изпуснати запетайки в същия абзац.
3. Грешно е изписана думата „приоми”, правилното е „прийоми”.
4. Отново изпусната запетая и тире.
5. Следват синтактични грешки – „… в която членувам е доброволно…”, „… заливат се безотговорно интриги…”.
6. Стилистична грешка: „нравствени, етични…”.
7. Следват още 9 пропуснати запетайки и една разделена дума.

Общо 19 правописни грешки, 1 стилистична и 2 синтактични.

Очевидно е, че езиковата култура на нашата авторка е недостатъчна за ролята, която тя се опитва да играе в СБП и на книжовното поле. Понякога, но преди всичко извън литературните среди, тя поставя пред името си и званието „академик”. Институцията, която в наше време присъжда това звание, е Българската академия на науките. На Благовеста Касабова то никога не е било давано, както например на Людмил Стоянов, Георги Караславов, Пантелей Зарев, Петър Динеков, Ефрем Каранфилов, Георги Джагаров, Валери Петров, Антон Дончев и други литератори. На Бл. К. подобна титла й е предоставена от сдружение с друга тежест в общественото пространство. И е съвсем справедливо да се запитаме дали нашата авторка има необходимата научна подготовка и доказан писателски талант, за да редактира книги, антологии, да пише рецензии за творци, изявени с признато творчество, да участва едва ли не във всяко жури, което раздава национални и местни литературни награди?“

„Площад Славейков“ ще даде възможност на всички засегнати в конфликта около избора за нов председател в Съюза на писателите да публикуват своята позиция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС