Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Писателка научи в ефир, че цялата ѝ книга се основава на грешка

Наоми Улф бе опровергана, че във викторианската епоха хомосексуалните хора са били екзекутирани

Наоми Улф и преди е била обвинявана, че не се придържа строго към фактите. Снимка: Уикипедия - Писателка научи в ефир, че цялата ѝ книга се основава на грешка

Наоми Улф и преди е била обвинявана, че не се придържа строго към фактите. Снимка: Уикипедия

Някои теми са толкова трудни за изследване, че всеки автор, който избира да пише за тях, заслужава награда за самоувереност. Какво обаче може да се случи, ако авторът е пълен аутсайдер в областта, която си е избрал? Такъв е случаят с американската писателка Наоми Улф, която след няколко много успешни книги за феминизма, и по-наскоро за левите политики, изпадна в неудобна ситуация.

Наоми Улф, която току-що издаде книга за преследването на хомосексуалните хора във викторианска епоха, беше принудена да признае в радиопредаване на живо, че централната част на аргументацията ѝ не съответства на действителността. Изобличена бе от журналиста Матю Суийт, който има докторат от Оксфорд по сензационализма в английската литература от XIX век.

Книгата „Преследвания: секс, цензура и криминализация на любовта” бе публикувана във Великобритания миналата седмица. В нея Улф пише, през викторианската ера гей хората просто били екзекутирани. Твърди, че е намерила доказателства в Централния наказателен съд в Лондон, известен като „Old Bailey“. В архивите тя е открила редица съдебни дела, в които присъдата била обозначена като „записана смърт” (death recoded), съобщава Би Би Си.

Наоми Улф интерпретира тази фраза като смъртна присъда, приведена в изпълнение. Но в радиоефира на Би Би Си водещият я информира, че по това време тази фраза е означавала нещо съвсем различно, а именно, че съдията е уверен, че осъденият има много шансове да бъде помилван. Оказало се, Наоми Улф не знаела това, и вярвала, че и в езика на XIX век думите „записана смърт“ са означавали същото, както и в съвременния език – че смъртната присъда е изпълнена.

След това водещият повдигна въпрос за съдбата на един от главните герои в книгата, тийнейджъра Томас Силвър, който според авторката бил екзекутиран за хомосексуални отношения с момче. Силвър е лежал в затвора две години, след което е бил освободен под гаранция, но никога не е екзекутиран. В книгата си Наоми Улф твърди, че във викторианската епоха са били екзекутирани десетки гей хора – Матю Суийт обаче посочи, че в действителност няма нито един пример за подобен случай. В отговор Улф се съгласи, че трябвало да проучи въпроса за съдебната терминология от ХIX век по-внимателно.

Мъжете хомосексуалисти в Обединеното кралство са влизали в затвора до декриминализацията на еднополовия секс през 1967 година. В същото време лесбийките не са били обект на съдебни преследвания (твърди се, че кралица Виктория не можела да повярва, че жените са способни на еднополова любов).

С каква още е известна Улф

Наоми Улф и преди е била обвинявана, че не се придържа строго към фактите. Тя печели популярност през 80-те години, когато като студентка в Оксфорд написа книгата „Митът за красотата: стереотипите срещу жените“. Следващата ѝ сензационна книга беше наречена „Вагината: нова история на женската сексуалност”.

Улф от години работи и като журналист и пише на теми като абортите, Едуард Сноудън и Ислямска държава за медии като „Гардиън”, „Хъфингтън Поуст”, „Нейшън” и „Ню Рипъблик”.

В книгата си „Краят на Америка: Предупреждение към младия патриот” авторката анализара възникването на фашизма в някои страни в миналото и описва десетте стъпки, които може да предприе фашистко движение или правителство срещу политическите и граждански права.

Наоми Улф е писала много и за правата на жените, за жените в ислямските страни, и в защита на основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg