Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Писателката Аслъ Ердоган е освободена от затвора

В момента тя живее някъде в Европа, правителството не ѝ позволява да остане в родината си

Аслъ Ердоган и близо 200 нейни колеги интелектуалци баха задържани през лятото на 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Писателката Аслъ Ердоган е освободена от затвора

Аслъ Ердоган и близо 200 нейни колеги интелектуалци баха задържани през лятото на 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската писателка Аслъ Ердоган излезе от затвора на 14 февруари, освободена от множеството обвинения срещу нея, включително участие в терористична организация и разпространение на „терористична пропаганда“. Това се случи след широк международен отзвук, който отекна и у нас.

През 2016 г. Ердоган, широко известна в родината си, издавана и в България, бе прибрана в затвора за 132 дни преди началото на процеса срещу нея. Причината бе нейната литературна колонка в прокюрдския вестник „Йозгюр Гюндем“, където „насърчавала насилието“. Заради това я грозеше близо 10 години затвор. Две седмици преди окончателната ѝ присъда ѝ бяха повдигнати допълнителни обвинения, които я заплашваха с доживотен затвор без право на помилване.

Вижте още: ПИСАТЕЛКАТА АСЛЪ ЕРДОГАН: ТУРЦИЯ ВОДИ ВОЙНА СРЕЩУ ЛИТЕРАТУРАТА И СЪВЕСТТА

Турското правителство бе на мнение, че Ердоган има връзки с Кюрдистанската работническа партия, която действа от 80-те и настоява за установяването на кюрдска държава на турска територия.

През декември 2016 г. Аслъ Ердоган описа тежките условия, при които живее в женския затвор и спомена, че е подложена на насилие. В края на януари писателката написа отворено писмо, в което призовава да се спре натискът над свободното слово, предвид наближаващия срок за издаване на присъдата на 14 февруари.

В момента Ердоган живее някъде в Европа, тъй като режимът на турския президент Реджеп Ердоган  не ѝ позволява да остане в родината си. Управлението му е критикувано от международната общност заради множеството арести на журналисти и интелектуалци, извършени през лятото на 2016 г., когато се проведе предполагаемия „преврат“. Едва преди месец достъпът на турските граждани до Уикипедия бе възобновен след над двегодишна забрана.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg