Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Писателката Джойс Каръл Оутс взе награда предвестник за Нобел

Носители на отличието „Чино дел Дука” са Марио Варгас Льоса, Патрик Модиано, Жоржи Амаду

Джойс Каръл Оутс на среща с медиите в Билбао, Испания, през 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Писателката Джойс Каръл Оутс взе награда предвестник за Нобел

Джойс Каръл Оутс на среща с медиите в Билбао, Испания, през 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската писателка, поетеса и драматург Джойс Каръл Оутс бе удостоена с престижната международна литературна награда „Чино дел Дука”, съобщи Френският институт, обединяващ петте френски академии, който от 2004 г. насам отговаря за номинациите и наградените.

Призът „Чино дел Дука” е учреден през 1969 г. в памет на френския предприемач, издател и филантроп от италиански произход Чино дел Дука от неговата вдовица. Паричната премия, която върви с наградата, е в размер на 300 хил. евро. Връчва се на автори, чийто литературен или научен труд помага за утвърждаването на хуманизма.

Отличието „Чино дел Дука” се смята за важна стъпка към Нобеловата награда за литература. През 1974 г. го получава Андрей Сахаров, който на следващата година взима и Нобел. Марио Варгас Льоса през 2008 г. става лауреат на френската награда, а през 2010 г. – и нобелов лауреат. Френският писател Патрик Модиано чака четири години между двете награди – през 2010 получава „Чино дел Дука”, а през 2014 го награждава и Шведската академия.

Носители на „Чино дел Дука” са и писатели без Нобел – Милан Кундера, Жоржи Амаду, Алехо Карпентиер, Вацлав Хавел и др.

Тържественото връчване на приза трябваше да се състои на 4 юни в Париж, но заради пандемията е отложено.

Джойс Карол Оутс, която през юни ще навърши 82 години, се смята за един от най-добрите съвременни англоезични автори. Започва да пише през 1963 г. Има над 50 романа, много сборници с разкази и стихосбирки. Носител е на някои от най-големите литературни награди на САЩ, била е номинирана за „Пулицър“. Член е на Американското философско общество, а в книгите ѝ се засяга темата за расизма и социалното неравенство в САЩ. Тя е един от най-ярките противници на президента Тръмп.

В България след 1990 г. е издаден само един сборник с есета на голямата американска писателка – „Веруюто на писателя” („Изток-Запад”, 2008). В края на 70-те и през 80-те години на XX век са публикувани 3 от 50-те ѝ романа: „Белфльор”, „Тях” и „Градината на земните радости”. Нейни произведения са се появявали на страниците на списание „Съвременник”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg