Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Писателят Амос Оз – миротворец между Израел и Палестина

Романистът е убеден, че разрешението на конфкликта в ивицата Газа не може да бъде чрез война

"Моето предложение, - казва Оз, - е двудържавно решение за съвместно съществуване между Израел и Западния бряг: Две столици в Ерусалим, взаимно приемлива териториална промяна, премахване на голяма част от еврейските селища на Западния бряг". - Писателят Амос Оз – миротворец между Израел и Палестина

"Моето предложение, - казва Оз, - е двудържавно решение за съвместно съществуване между Израел и Западния бряг: Две столици в Ерусалим, взаимно приемлива териториална промяна, премахване на голяма част от еврейските селища на Западния бряг".

Малко преди да бъде обявено в четвъртък вечерта прекратяването на огъня в ивицата Газа, което влезе в сила в петък сутринта и веднага бе нарушено, германското радио „Дойче Веле“ публикува интервю с израелския писател Амос Оз.

Oз: – Бих искал да започна интервюто по много необичаен начин: чрез представяне на един или два въпроса към вашите читатели и слушатели. Бихте ли ми позволили?

„Дойче Веле“: – Заповядайте!

Оз: – Въпрос № 1: Какво бихте направили, ако вашият съсед отсреща сяда на балкона, поставя синчето си в скута си и започва да стреля с картечница във вашата детска градина?

Въпрос № 2: Какво бихте направили, ако вашият съсед отсреща копае тунел от своята детска стая до вашата детска стая, за да взриви вашия дом или да отвлече вашето семейство?

Оз е кръстник на израелските миротворци: през 1967 г., веднага след Шестдневната война, в която самият той воюва, Израел е под контрола на Западния бряг в Ивицата Газа. Той е първият израелец, призовал публично за създаването на независима палестинска държава на тези територия и написа: „Дори неизбежната окупация е покваряща…“ Оз винаги се е противопоставял на изграждането на израелски селища на палестинска земя и през 1978 г. той има принос за установяването на мир. Писателят е непоколебим критик на политиката към палестинците на министър-председателя Бенямин Нетаняху и в интервюто на „Дойче Веле“ се застъпва за пореден път за израелска сделка с палестинския президент Махмуд Абас.

„Моето предложение, – казва Оз, – е двудържавно решение за съвместно съществуване между Израел и Западния бряг: Две столици в Ерусалим, взаимно приемлива териториална промяна, премахване на голяма част от еврейските селища на Западния бряг“.

Нетаняху заяви, че приема идеята за съществуването на две държави, но упорито се съпротивлява да го осъзнае. Съпротивата му беше платена с ужасна цена и за израелци, и за палестинци. Oз твърди, че такова споразумение, последвано от израелски инвестиции на Западния бряг, ще направи повече за унищожението и задържането на Хамас далеч от Газа, отколкото успеха на всички войни на Израел в конфликтната зона. „Хората в Газа ще пазят много по-ревниво своята свобода и просперитет от своите братя и сестри на Западния бряг в Палестина“, твърди писателят.

Оз е един от най-трезвите коментатори на текущата позиция на Израел. А неговата убеденост, че Израел и Палестина могат да направят много повече една за друга, го прави един от най-оптимистичните.

Той смята, че е невъзможно да бъде спряна войната, която Израел води в момента – той я нарича „оправдана, но прекомерна“. Но неговата дългогодишна ангажираност с проблема между двата народа и вярата му, че е възможно мирно споразумение между тях, означава, че тази война е можело да бъде избегната.

Анализът на миротвореца-романист звучи до голяма степен като позицията на шестимата бивши шефове на шпионски структури в забележителния документален филм „Пазачите“. Всеки от тях е напуснал апарата на националната сигурност на Израел убеден, че не може да има военно решение на конфликта с палестинците, а само политическо. Според Оз Израел е губещ в тази военна ситуация.

Когато писателят говори в началото на интервюто си за съседа, който стреля по вас с дете в скута си, той има предвид, разбира се, Хамас. Амос Оз обаче не пропуска да направи ясно разграничение между Хамас и палестинските цивилни граждани, за които тази война е опустошителна кървава баня. Оз не освобождава и Израел от отговорността за причинената смърт и разрушения в Газа, но според него Хамас е повече от равностоен виновник за нея.

„Колкото повече жертви има сред израилтяните, толкова по-добре за Хамас. Колкото повече жертви има сред палестинците, толкова по-добре е за Хамас“, казва писателят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС