Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Писателят Георги Стоянов с голямата награда „Христо Г. Данов“ за 2021 г

Пълен списък на отличията

Наградата за художника Сотир Гелев. Снимка: Антон Стайков - Писателят Георги Стоянов с голямата награда „Христо Г. Данов“ за 2021 г

Наградата за художника Сотир Гелев. Снимка: Антон Стайков

Георги Стоянов е носителят на голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура „Христо Г. Данов“ за 2021 г. Авторът на „Усмивката на ятагана“ (2017) получи отличието си лично от министъра на културата Велислав Минеков. Церемонията се проведе на 14 юни, понеделник, в двора на къщата музей на Христо Г. Данов в Стария Пловдив.

В категорията автор на българска художествена литература наградата бе присъдена на Бойка Асиова за книгата „Роден на Великден“ („Жанет 45”). Призът за българско издателство отиде при „Факел Експрес“ за книгата „Творения“ от Владимир Хлебников. „Христо Г. Данов“ за най-добър превод за 2021 г. взе Стефан Русинов за преводите на книгите „Живи“ от Ю Хуа („Жанет 45“) и „Трите тела“ от Лиу Цъсин („Колибри“). За издание за деца бе отличен художникът Сотир Гелев, автор на книгата „Приключенията на господин Боровинка по вода и суша“ („Точица“). Наградата за дизайн и оформление на книга отиде при художника Дамян Дамянов за книгите „Метаморфозата“ от Франц Кафка и „Приказки на пишещата машина“ от Джани Родари („Сиела“). В областта на хуманитаристиката наградата „Христо Г. Данов“ бе връчена на Нонка Богомилова, автор на книгата „Балканите: белязани пътища (1991 – 2016)“ („Парадигма“). „Литературен вестник“ взе награда за представяне на българската книга, а отличеният библиотекар е Мая Николова Димитрова от Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg