Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Писателят и кинорежисьор Сергей Комитски си отиде от Ковид

Сергей Комитски (1953 - 2021). Снимка: Личен архив - Писателят и кинорежисьор Сергей Комитски си отиде от Ковид

Сергей Комитски (1953 - 2021). Снимка: Личен архив

На 68 г. почина писателят, режисьор и драматург Сергей Комитски. Тъжната вест съобщи племенникът му Михаил във Фейсбук.

„Скъпи приятели на моя любим Чичо Серго, бих искал да ви информирам, че днес за съжаление Ковид успя да сломи най-позитивния и борбен човек, когото познавам – пише Михаил Комитски. – Бог да го прости и нека с творбите си да остане вечно в нас! Нека всеки да си избере парченце от неговото творчество и да го постне на страницата му в негова памет!“

68-годишният творец преди седмица лично потвърди, че е болен след заразяване с коронавирус.

Сергей Комитски е първият режисьор, спечелил значима международна награда за българското кино след 1989 г. – Голямата награда на фестивала „ЕКСПО‘ 93“ – гр. Таеджон, Южна Корея, за филма му „Куршум за рая“ по сценарий на Николай Хайтов и Стефка Калева. През 2018 г. получава награда на Съюза на българските писатели „Богомил Нонев“ за цялостно творчество.

Роден е на 10 юли 1953 г. в Плевен. Завършва „Кино и телевизионна режисура“ във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“ през 1979 г. Режисьор е на игралните филми „Куршум за рая“, „Грях“, „Нощна тарифа“, на телевизионни новели и театрални спектакли. Автор е на книгите „Лунни деца“, „Харамийско ехо“, „Кармичен възел“, „Шепи с огън“, „Нощта на грозилите“, „Хенрих IV с малкото „х“, „Пет куршума милост“ и др., както и на шест пиеси.

Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските филмови дейци.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg