Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Писателят Радко Пенев подарява свои книги срещу добро дело

Тези, които дарят средства на болници или помагат на непознати в кризата, да му пишат. Доказателства не са нужни

„Аз не мога да пея. Но пък се оказа, че все още разполагам с по няколко авторски бройки от „Грехът на Лилит“ и „Струни“. Те са моята песен. Бих искал да ги подаря“, пише Радко Пенев. Снимка: Личен архив - Писателят Радко Пенев подарява свои книги срещу добро дело

„Аз не мога да пея. Но пък се оказа, че все още разполагам с по няколко авторски бройки от „Грехът на Лилит“ и „Струни“. Те са моята песен. Бих искал да ги подаря“, пише Радко Пенев. Снимка: Личен архив

Всички свои лични бройки от романите си „Грехът на Лилит“ и „Струни“ ще раздаде на добротворци писателят Радко Пенев, съобщи самият той в профила си във Фейсбук. Жестът му е продиктуван от нуждата от споделена добрина във времена на изпитание. Писателят не иска доказателства за сътвореното добро, защото според него липсата на доверие е по-унищожителна от всичко.

Пенев може да раздаде само десетина бройки, но в инициативата му биха могли да се включат и други творци, които да създадат вълна от споделено добро.

Ето какво гласи емоционалният пост на писателя в социалната мрежа:

„Грандиозното сгромолясване на света е неизбежно, късаме с всичко, което сме изградили през хилядолетията осъзната човечност, а занапред ни чакат дни на страдание, първобитен мрак и печал. Познато звучи, нали? Не вярвайте, лъжат ви. И от тази криза човечеството ще се възстанови – не казвам „възкръсне“, защото то няма да загине – то ще се възстанови. Парковете ще се напълнят, спокойствието ще се върне. Духът ще се възроди, по-силен и по-осъзнат, а светът ще бъде все така красив. Страданието ни приземява и ни подсеща кое ни прави човеци.

Понякога като че е нужно да си го напомним. Колко сме си нужни и колко сме нужни другиму. В дни на изпитание истинската сила е да отстояваш успехите на други. Така е било още от успеха на онзи първи човек, който направи искра от камък и нейният блясък разгони сенките в мрака.

В дни на криза изкуството отстъпва, казват. Заети с оцеляването си, хората нямат нужда от красота, казват. Театри, кина, изложби, книжарници, всички свързани с творенето на изкуство, страдат. Така казват. Аз не мисля така. Убеден съм, че бизнесът губи и продажбите падат, но не вярвам, че творческата искра може да изтлее заради липса на реализация. Не вярвам, че импулсът да създаваш може да бъде измерен, особено в пари. Бездруго, творците у нас, които успяват да живеят само от плодовете на творчеството си, са твърде малко. Вярвам, че в дни на криза човешкото у нас търси в какво да се вкопчи, как да бъде полезно, с какво да помогне, превръща се в най-ценното ни умение за оцеляване – качество, без което сме просто клечащи сенки около онзи първи огън. Стотиците видеоклипове с пеещи, свирещи, творящи артисти го доказват.

Аз не мога да пея. Но пък се оказа, че все още разполагам с по няколко авторски бройки от „Грехът на Лилит“ и „Струни“. Съвсем малко са, а от „Ритуалът“ нямам нито една, но тези книги са моят начин да изразя съпричастност и желание за помощ. Те са моята песен. Бих искал да ги подаря. Изпращам ги за моя сметка.

Има само едно условие. Онези от вас, които искат книга, да трябва да направят поне едно от две неща. Да дарят средства на болница, на организация, за борба с коронавируса, където и както намерят за удачно. Без лимит, дайте колкото сами прецените. Или да направят добро на непознат. Да напазаруват на възрастен човек, например. Да помогнат някому без корист и изгода.

Доказателства не са нужни. Липсата на доверие може да бъде по-унищожителна от най-зловредния вирус. Просто ми пишете, че искате книга. Аз ви вярвам. Искрете, не бъдете сенки около първобитен огън.“

Пишете на Радко Пенев в профила му във Фейсбук

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС