Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Писателят Распутин е в кома

Съветският Маркес прекарал два инфаркта в последно време

Владимир Распутин има няколко книги, издадени в България - Писателят Распутин е в кома

Владимир Распутин има няколко книги, издадени в България

Писателят Валентин Распутин e изпаднал в кома в московска клиника. Той е бил хоспитализиран само три дни преди 78-ия си рожден ден (на 15 март). Информацията е на ТАСС, която се позовава на съобщение от председателя на Съюза на писателите в Русия Валерий Ганичев. Напоследък Распутин боледувал често, дори лежал за кратко в болница, но бил изписан.

В последната година писателят, наричан съветския Маркес, прекара два сърдечни удара. През 2012 г. почина съпругата му, а 6 години по-рано дъщеря му изгуби живота си в тежка автомобилна катастрофа.

Един от най-популярните писатели на СССР е познат в България с няколко издания – „Последен срок. Живей и помни” (повести, 1976), „Повести и разкази” (1978), „Избрано в два тома” (1983).

Пиеси на Распутин са поставяни няколко пъти на българска театрална сцена. В края на 70-те години на миналия век се стига и до скандал при опит „Живей и помни“ да бъде играна в Театър „София“. В последния момент премиерата е отменена, съмненията са, че директивата е дошла от Москва, където на писателя, въпреки таланта му, се гледа с подозрение. Причината за цензурата – темата за войната е изведена чрез образа на един дезертьор.

Само година по-късно същият спектакъл все пак е поставен – във варненския театър, при това е игран 35 пъти. През сезон 1979-1980 г. и Крикор Азарян се осмелява да върне руския драматург на родна сцена – с постановка по „Последен срок“ в Народния театър.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg