Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Писмо до новия министър на културата: Българското кино спира

Кинаджии съобщават в открито писмо, че Законът за филмовата индустрия и правилникът за прилагането му не работят

„Ако хаосът в киното не бъде решен, през 2022 - 2023 г. ще се стигне до финансов колапс, защото бюджетът няма да може да поеме всички законно одобрени проекти в този период, които ще са за над 20 млн. лв.“, се казва в писмото. - Писмо до новия министър на културата: Българското кино спира

„Ако хаосът в киното не бъде решен, през 2022 - 2023 г. ще се стигне до финансов колапс, защото бюджетът няма да може да поеме всички законно одобрени проекти в този период, които ще са за над 20 млн. лв.“, се казва в писмото.

За опасност от втора нулева година за българското кино предупреждават в открито писмо няколко филмови гилдии. В писмото, изпратено до медиите и адресирано до министъра на културата Атанас Атанасов, председателя на Комисията за медии и култура в Народното събрание Тошко Йорданов и председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, се подчертава, че поради законодателни и административни грешки през 2021 г. българското кино практически беше стопирано и се очертава това да се повтори през 2022 г.

Проблемът очевидно не е в липсата на пари, както изясняват авторите на писмото, а в неуредици, свързани с прибързаното и непрозрачно приемане на Закона за филмовата индустрия (ЗФИ) в края на 2020 г., както и с изработването на правилник за прилагането му от служебното правителство на Стефан Янев, „изготвен без ясна концепция и грижа за развитието на сектора и с откровено противозаконни формулировки“.

Кинаджиите подчертават, че колапсът на българското кино е сериозен проблем за хората, които са ангажирани с това изкуство:

„Над хиляда колеги, които останаха без работа, на десетки продуцентски компании, които нямаха възможност да реализират своите проекти, други, които изтеглиха заеми и задлъжняха в старанието си да изпълнят своите ангажименти към европейските си копродуценти. Това, в комбинация с КОВИД-кризата и липсата на финансови инструменти в сектора за подпомагане на засегнатите, създава изключително напрежение в професионалните среди, което, ако продължи, може да доведе до сериозно сътресение в културния сектор на страната ни“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Експертите от гилдиите показват в цифри каква е ситуацията в настоящия момент:

„Ако трябва да обобщим данните за реално усвоените и разходвани публични финанси за 2021г., резултатът е следният:

• 3 891 700 лв. – реално разходвани и усвоени публични финанси за филмопроизводство през 2021 г.

• 11 321 675 лв. – неусвоени публични финанси, върнати в Държавния бюджет на Република България

• 18 000 000 лв. – трансфер на допълнителни публични финанси за 2022 г. в транзитната сметка на Министерство на културата“.

Опасенията са, че ако хаосът в киното не бъде решен, през 2022 – 2023 г. ще се стигне и до финансов колапс, защото бюджетът няма да може да поеме всички законно одобрени проекти в този период, които ще са за над 20 млн. лв., както постановява ЗФИ.

Предложенията на гилдиите са да бъдат прецизирани законовите текстове и подзаконовите актове, да се намери решение за административната криза в Националния филмов център и да бъде създаден спешно краткосрочен план за действие в съответствие с европейските стандарти. Кинаджиите настояват за бързо създаване на експертна работна група, която да работи върху промени в Закона за филмовата индустрия и методиката за работа на българското кино.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах